• NL
 info

Pijn tijdens de bevalling kan op diverse manieren worden bestreden. Ademhalings- en ontspanningsoefeningen, een warme douche of bad kunnen helpen de pijn tijdens de bevalling te verlichten. Naast deze maatregelen kan de pijn met medicijnen worden onderdrukt. De twee middelen die in Alkmaar worden gebruikt zijn een Pethidine-injectie (heeft een morfine-achtig effect) en de ruggenprik (epidurale anesthesie).

Hoe kunt u zich voorbereiden op pijnbestrijding tijdens de bevalling?
Misschien heeft u tijdens uw zwangerschap al nagedacht over pijnbestrijding tijdens de bevalling. In dat geval kunt u tijdens een controle bezoek uw verloskundige of gynaecoloog vragen om informatie over pijnbestrijding. Wanneer u tijdens de bevalling om pijnbestrijding vraagt zal de verloskundige of verpleegkundige met u de mogelijkheden bespreken, alsmede de voor- en nadelen van de verschillende middelen.

Wanneer u kiest voor pijnbestrijding met medicijnen is het noodzakelijk om uw conditie en die van de baby continue te registreren tijdens de bevalling. Om deze reden vindt de bevalling in het ziekenhuis plaats.

Wat kunt u verwachten van pijnbestrijding tijdens de bevalling?
Een Pethidine-injectie kunt u vrijwel direct krijgen wanneer u hierom vraagt, mits het CTG (hartfilmpje van de baby) goed is. De ergste pijn wordt minder en u kunt goed ontspannen tussen de weeën door waardoor u de weeën beter kunt opvangen. De bevalling wordt dan tijdelijk begeleid door een arts of verloskundige van het ziekenhuis. Als er zich verder geen problemen voordoen en u voor die tijd niet al bevallen bent, neemt uw eigen verloskundige de zorg voor uw bevalling na vier uur weer over.

Een ruggenprik wordt door de anaesthesist gezet op de verkoeverkamer. De zorg voor uw bevalling wordt dan altijd overgenomen door een arts of verloskundige van het ziekenhuis onder verantwoordelijkheid van een gynaecoloog. U kunt de ruggenprik 24 uur per dag aanvragen (dus ook ’s nachts). Soms moet u, door drukte op de operatiekamers, even wachten voordat de ruggenprik geplaatst kan worden. De wachttijd voor de ruggenprik is meestal minder dan een uur. De ruggenprik neemt vrijwel alle pijn weg. Meer informatie over de voor- en nadelen van beide middelen vindt u terug in onze folder.

Uw voorbereiding: onze fotoverhalen

Keizersnede
In het geval van een geplande keizersnede kunt u zich goed voorbereiden. Zo krijgt u uitgebreide voorlichting over de operatie, op de polikliniek en op de verpleegafdeling verloskunde. Ook kunt u ons fotoverhaal ‘keizersnede’ bekijken, waarin we u graag uitleggen wat u en uw partner voor, tijdens en na de keizersnede kunnen verwachten.


Bevallen
Komt u voor een bevalling naar ons ziekenhuis? Dan attenderen wij u ook graag op ons fotoverhaal ‘bevallen bij Noordwest Ziekenhuisgroep’.

Websites

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Pijnbestrijding tijdens de bevalling, locatie Alkmaar