• NL
Gepubliceerd: 25-09-2019, laatst gewijzigd: 25-09-2019

Noordwest straks duurzaam verwarmd via warmtenet

Het warmtenet van HVC verwarmt straks diverse locaties van Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar. De warmte is afkomstig van een lokale warmtebron: de bio-energiecentrale van HVC, 3,4 km verderop. De aansluitingen betekenen een enorme verduurzaming voor Noordwest. Vanaf maandag 30 september starten de werkzaamheden om achtereenvolgens de Labotheek, Huize Westerlicht en de hoofdlocatie aan de Wilhelminalaan aan te sluiten. Ook de geplande nieuwbouw van Noordwest krijgt een aansluiting op het warmtenet.

Ondertekening aansluitingsovereenkomst
Vandaag ondertekenden Jurgen Sernee, lid van de Raad van Bestuur van Noordwest, en Arjan ten Elshof, directeur Duurzame Energie van HVC, de aansluitingsovereenkomst. Jurgen Sernee: “De aansluiting van Noordwest op het warmtenet van HVC betekent een enorme verduurzaming van onze organisatie. We kunnen nu gefaseerd de op gas gestookte installaties die het ziekenhuis momenteel van stroom en warmte voorzien, uitschakelen. Patiënten, bezoekers en medewerkers merken hier niets van, al voelt ‘groene warmte’ misschien nog wel comfortabeler.”

Wethouder Pieter Dijkman complimenteerde HVC en Noordwest met de samenwerking: “Als wethouder kan ik alleen maar heel blij zijn dat de energietransitie daadwerkelijk tot stand komt. Juist de aansluitingen van grote afnemers, zoals Noordwest Ziekenhuisgroep, zijn belangrijk voor de noodzakelijke verduurzaming van onze gemeente door vermindering van de CO2 uitstoot. We moeten het samen doen en vandaag is een goed voorbeeld van gezamenlijk deze uitdaging aangaan.”

“Door de toekomstige aansluitingen van diverse Noordwest locaties in Alkmaar op de bio-energiecentrale van HVC dragen we lokaal weer bij aan het realiseren van landelijke doelstellingen op het gebied van duurzame energie. Per locatie vermindert de CO2-uitstoot met 82% in vergelijking met warmte uit gas”, aldus Arjan ten Elshof.

Werkzaamheden
Op maandag 30 september starten de werkzaamheden in de Prinses Julianalaan, ter hoogte van Huize Westerlicht, en op het eigen terrein van de Labotheek (Juliana van Stolberglaan/Van Everdingenstraat). Deze werkzaamheden duren tot medio november 2019. De Prinses Julianalaan is gedurende deze periode afgesloten voor verkeer. Omleidingen worden met borden aangegeven. De Harddraverslaan, Wilhelminalaan en woningen aan de Prinses Julianalaan blijven bereikbaar. De bussen langs het ziekenhuis, over de Wilhelminalaan, rijden de gebruikelijke dienstregeling. Eind november starten de werkzaamheden in de Harddraverslaan voor de aansluiting van de hoofdlocatie van Noordwest. Nadere informatie over deze werkzaamheden volgt nog.

In het ontwerp en de planning van het tracé is rekening gehouden met de ecologische kalender. De werkzaamheden worden uitgevoerd op het moment dat de bomen hun blad verliezen en minder water nodig hebben. Bij de graafwerkzaamheden wordt rekening gehouden met de boomwortels en de grondwaterstand, zodat de bomen zo min mogelijk last hebben van de werkzaamheden.

Wijzigingen in de planning worden zo snel mogelijk op de website vermeld: www.warmtenetalkmaar.nl

Deel dit artikel:

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Nieuws