• NL
Gepubliceerd: 26-09-2019, laatst gewijzigd: 26-09-2019

Winnaars Pieter van Foreest wetenschapsprijzen bekend

Noordwest start onderzoek naar opereren gebroken heup bij kwetsbare oudere
Doen we er goed aan om zeer kwetsbare ouderen met een beperkte levensverwachting, die een heup breken uit oogpunt van kwaliteit van leven altijd te opereren? Noordwest Ziekenhuisgroep is initiatiefnemer van een grootschalig wetenschappelijk onderzoek naar die vraag. Aan het onderzoek doen 26 ziekenhuizen en andere zorginstellingen uit het hele land mee. Het onderzoek is bekroond met de Pieter van Foreest aanmoedigingsprijs 2019.

Kwaliteit van leven
“Een gebroken heup is een ernstig letsel”, zegt Sverre Loggers, die als onderzoeker is verbonden aan de afdeling traumachirurgie van Noordwest Ziekenhuisgroep. “Het komt relatief veel voor, bij zo’n 25.000 mensen per jaar. Het herstel van zeer kwetsbare ouderen valt erg tegen en een aanzienlijk deel overlijdt binnen 6 maanden na de operatie. Daarnaast zijn deze patienten in een dermate zwakke conditie dat revalidatie vaak niet mogelijk is, maar wel heel belastend. De vraag is wat zo’n operatie dan toevoegt aan hun kwaliteit van leven.”

Zeer kwetsbaar
Volgens de huidige richtlijnen wordt er in principe geopereerd als de levensverwachting hoger is dan 6 weken. Loggers betwijfelt echter of daar altijd voor gekozen moet worden. Hij vraagt zich af of de vermeende voordelen van opereren wel realistisch zijn als het gaat om zeer kwetsbare ouderen. Dan heeft hij het over mensen boven de 70 die in een verpleeghuis wonen, ernstig ondergewicht hebben, niet meer zelfstandig mobiel zijn en te kampen hebben met meerdere aandoeningen.

Een juiste keuze
“Ons uitgangspunt is dat niet opereren bij deze zeer selecte groep patiënten niet leidt tot een slechtere kwaliteit van leven. Dit is echter nog nooit onderzocht. Wij bieden een geselecteerde groep patiënten met een heupfractuur een gestructureerd gesprek aan waarin de mogelijkheid van niet-operatieve behandeling besproken wordt, met als uitgangspunt de wensen en de kwaliteit van leven de patiënt om zo gezamenlijk met de behandelaren en de patiënt en zijn of haar familie tot de juiste keuze te komen. Daarbij staan de wensen en verwachtingen van de patiënt ten aanzien van de laatste levensfase centraal. Als afgezien wordt van een operatie, dan gaat de patiënt terug naar zijn eigen woonomgeving en ligt de nadruk op het bieden van comfort en pijnbestrijding.”

Studie
Sverre Loggers, die over enkele jaren hoopt te promoveren op de uitkomsten van deze zogeheten FRAIl-HIP-studie, reist het hele land af om alle deelnemende patiënten persoonlijk te bezoeken. Het is zijn bedoeling de uitkomsten in beeld te brengen van 160 mensen, waarbij ongeveer de helft wel en de andere helft niet wordt geopereerd. Hiermee hoopt hij handvatten te kunnen bieden voor een beter gefundeerde keuze tussen wel of niet opereren.

Vanwege de actuele vraagstelling en de bijzondere opzet met zoveel deelnemende centra en disciplines is dit onderzoek op de wetenschapsdag van Noordwest Ziekenhuisgroep bekroond met de Pieter van Foreest aanmoedigingsprijs 2019.

Wetenschapsprijs
Caroline Buis, psycholoog onderwijs en opleiden bij Noordwest Academie, is winnaar geworden van de Pieter van Foreest wetenschapsprijs 2019. Caroline Buis deed onderzoek naar de opzet van de 360 graden feedback. Dit is een verplicht instrument in de opleiding waarmee arts-assistenten (aios) zowel aan patiënten als aan een aantal medische en niet-medische collega’s reflectie vragen op hun professionele ontwikkeling.

Innovatieprijs
“Een voorbeeld voor andere ziekenhuizen.” Dat is het oordeel van de Wetenschappelijke Adviesraad over het netwerk artrose dat is opgezet door huisartsen, fysiotherapeuten en de orthopedisch chirurgen van Noordwest. Het initiatief, dat tot doel heeft de behandeling van artrose van knie en heup te optimaliseren, is nu bekroond met de Pieter van Foreest innovatieprijs 2019.

Wetenschapsprijzen
De Pieter van Foreestprijzen, vernoemd naar de Alkmaarse geneesheer Pieter van Foreest (1521-1597), zijn bedoeld als stimulans voor wetenschappelijk onderzoek binnen Noordwest. Er is een prijs voor het beste medisch wetenschappelijk artikel in een internationaal tijdschrift, de beste innovatie en de aanmoedigingsprijs voor een jonge medische of verpleegkundige professional.

Deel dit artikel:

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Nieuws