• NL
Gepubliceerd: 29-11-2019, laatst gewijzigd: 29-11-2019

Noordwest bereidt bomen voor op verplaatsing

Maandag 2 december start Noordwest Ziekenhuisgroep met de voorbereiding van het verplaatsen van 19 bomen op het ziekenhuisterrein en in de Alkmaarderhout. De bomen worden verplaatst om ruimte te maken voor de eerste fase van de nieuwbouw van het ziekenhuis. De werkzaamheden betreffen het plaatsen van hekken om het gebied waar de bomen staan en het voorbereiden van de bomen op de verplanting. Noordwest werkt hierbij samen met bomenexperts van Terra Nostra.

Voorbereiding
Het verplaatsen van de bomen gebeurt zeer zorgvuldig. Terra Nostra, kenniscentrum voor bomen en bodem, adviseert Noordwest hierover en begeleidt de verplaatsing. De werkzaamheden zijn afgestemd met de gemeente Alkmaar en Stadswerk 072. Een van de voorbereidingen is het rondsteken van de te verplaatsen bomen, enkele maanden voordat de bomen worden verplant. Voor de veiligheid van de bezoekers van de Alkmaarderhout wordt er daarom een hek rond het gebied geplaatst. Zie onderstaande kaart voor de locatie van het hek.

Kapvergunning
De daadwerkelijke verplaatsing van de bomen staat gepland na het onherroepelijk worden van de kapvergunning, die de gemeente Alkmaar begin november verleende. Deze vergunning omvat naast het verplaatsen van bomen ook het kappen van bomen - 74 bomen op het eigen terrein van het ziekenhuis en 35 in de Alkmaarderhout. Alle te kappen bomen worden 1 op 1 gecompenseerd. Daarbij gaat het om kwalitatieve compensatie; als een grote boom moet wijken, komt er een grote boom voor terug. In het bestemmingsplan is afgesproken wat de kaders hiervoor zijn. Deze kaders reiken verder dan alleen de bomen. Ook zijn er duidelijke afspraken over compensatie van onderbegroeiing en het ontzien van de aanwezige vleermuizen.

Compensatiegebieden
Voor de te verplaatsen bomen én nieuwe bomen zijn twee compensatiegebieden aangemerkt. Een van deze percelen is nu nog ingericht als parkeerterrein aan de achterkant van het ziekenhuis en wordt straks toegevoegd aan de Alkmaarderhout. Een deel van de 19 te verplaatsen bomen komt hier te staan zodat dit ‘nieuwe’ deel van de Alkmaarderhout snel een volwaardig onderdeel uitmaakt van het parkbos.

Meer informatie
Zie www.noordwestbouwt.nl voor meer informatie over de bouwplannen van Noordwest Ziekenhuisgroep. Neem bij vragen gerust contact op via noordwestbouwt@nwz.nl.


Afbeelding: kaart met locatie hekwerk

Deel dit artikel:

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Nieuws