• NL
Gepubliceerd: 20-03-2020, laatst gewijzigd: 20-03-2020

Deelname onderzoek tuberculose-vaccin tegen coronavirus

Veel zorgmedewerkers zullen naar verwachting geïnfecteerd raken met het coronavirus (COVID-19). Daardoor zal de ziekenhuiscapaciteit voor het opvangen van ernstig zieke patiënten nog verder onder druk komen te staan. Onderzoekers van onder andere UMC Utrecht en Radboud UMC gaan onderzoeken of een zogeheten BCG-vaccinatie helpt bij het voorkomen of verminderen van symptomen door COVID-19. Vanaf komende week zal Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Alkmaar deelnemen aan dit onderzoek onder leiding van Wim Boersma, longarts en Nienke Paternotte, arts-onderzoeker.
 
Op dit moment is er nog geen COVID-19-specifiek vaccin of een andere manier om medewerkers te beschermen tegen infectie. Op basis van wetenschappelijk onderzoek zijn er aanwijzingen dat een al reeds lang bestaand vaccin tegen tuberculose (BCG) ook enige bescherming biedt tegen andere infecties, zoals virusinfecties. We gaan daarom nu onderzoeken of toediening van dit vaccin het aantal infecties gedurende de pandemie kan verminderen en of het bij degenen die toch geïnfecteerd raken de infectie milder doet verlopen

Ziekenhuispersoneel
De onderzoekers willen onderzoeken of een BCG-vaccinatie onder ziekenhuispersoneel helpt bij het voorkomen of verminderen van symptomen door COVID-19. Ook willen zij de effecten van dit vaccin onderzoeken op het verminderen van werkuitval. Het streven is zo snel mogelijk een antwoord te hebben, zodat ook andere medewerkers bij een positieve uitkomst van de studie kunnen profiteren van het vaccin.

Deelname aan het onderzoek
Het is nog niet wetenschappelijk bewezen dat een BCG-vaccinatie de ernst van de corona virusinfectie vermindert. Daarom wordt het BCG-vaccin alleen binnen het kader van dit onderzoek aan zorgmedewerkers van de deelnemende ziekenhuizen aangeboden en is het daarbuiten niet beschikbaar.

Meer informatie
Bekijk de uitzending van Nieuwsuur. Hierin wordt het onderzoek duidelijk uitgelegd (vanaf minuut 06:34 - 10:16).

Deel dit artikel:

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Nieuws