• NL
Gepubliceerd: 18-05-2020, laatst gewijzigd: 18-05-2020

Werkwijze Noordwest bij uitgestelde afspraken en operaties

Sinds eind april hervatten wij - binnen onze mogelijkheden – de uitgestelde en reguliere zorg. Veilige en verantwoorde zorg leveren staat hierbij voorop.

Veiligheid voorop
We hebben onze locaties en spreekuren ingericht op de ‘anderhalve meter samenleving’. Met alle speciale maatregelen die we moeten volgen, kunnen wij voorlopig nog niet veel patiënten tegelijk ontvangen. Dit betekent onder andere dat wij de komst van onze patiënten spreiden in tijd en over onze verschillende locaties. Daarnaast laten wij spreekuren zo veel als mogelijk telefonisch of in videoconsult plaatsvinden. De artsen beoordelen welke patiënten in het ziekenhuis gezien moeten worden.

Om de patiëntenstroom zoveel als mogelijk te beperken hanteren wij ook de maatregel dat patiënten in principe alleen naar hun afspraak komen. Personen die niet zelfredzaam zijn, kunnen maximaal 1 begeleider/naaste meenemen. Hij/zij mag geen luchtwegklachten hebben.

De beperkte hoeveelheid personen die wij in onze ziekenhuizen kunnen ontvangen, heeft ook gevolgen voor de termijn waarop wij uitgestelde behandelingen en operaties opnieuw kunnen inplannen. We kijken daarbij allereerst naar patiënten bij wie de gezondheid het niet (veel) langer toestaat dat een ingreep of behandeling langer wordt uitgesteld. Onze medisch specialisten bekijken dit per patiënt. Deze patiënten ontvangen van ons persoonlijk bericht over de nieuwe datum voor hun behandeling of operatie. Een paar dagen daaraan voorafgaand testen wij hen op het coronavirus. Zij ontvangen van ons een schriftelijke uitnodiging met instructies voor deze test.

Nog niet ‘op volle kracht’
Sowieso hebben wij met alle patiënten voor wie een behandeling of operatie is afgezegd inmiddels contact gehad om te bespreken of er alweer een nieuwe datum kon worden ingepland. Omdat er voorlopig nog geen sprake is van een normale situatie waarbij wij alle patiënten kunnen ontvangen en alle ingrepen kunnen inplannen, betekent dit dat een aantal patiënten nog wat langer moet wachten. We beseffen heel goed dat dit lastig kan zijn voor hen. Het is in deze situatie belangrijk om op de beoordeling van de behandelend arts te vertrouwen.

Bent u doorverwezen naar ons ziekenhuis, maar heeft u nog niets gehoord? Dan moet u nog even wachten. Wij vragen om uw begrip hiervoor. Goed om te weten: of het nu gaat om een afspraak op de polikliniek met uw behandelend arts of om het inplannen van een (uitgestelde) behandeling of operatie: u ontvangt altijd persoonlijk bericht. Wij nemen telefonisch contact met u op. U hoeft zelf niet te bellen.

Overigens, oncologische en acute (geboorte)zorg is tijdens de uitbraak van het coronavirus COVID-19 altijd doorgegaan. Dit blijft zo. Ook spoedverwijzingen via de huisarts zijn onderdeel van de zorg die sowieso altijd doorgaat.

U leest meer op deze pagina met vragen en antwoorden rondom de coronamaatregelen en uitgestelde zorg bij Noordwest.

Deel dit artikel:

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Nieuws