• NL
Gepubliceerd: 10-07-2020, laatst gewijzigd: 10-07-2020

Uitbreiding zorg naar ‘vertrouwde omgeving’ patiënt

Het patiëntenportaal Mijn Noordwest is uitgerust met een nieuwe functie, namelijk videoconsult. Dit betekent dat zorgverlener en patiënt een gesprek voeren, waarbij zij elkaar kunnen zien en horen. Een patiënt hoeft dan voor zijn afspraak niet naar het ziekenhuis te komen, maar kan vanuit huis of een andere locatie gemakkelijk een efficiënt gesprek voeren met de zorgverlener. Videoconsult wordt ingezet bij poliklinische afspraken en kan alleen als patient dit met zijn/haar zorgverlener heeft afgesproken. 

Voordelen
Een videoconsult met de zorgverlener biedt patiënten veel voordelen. Vanuit zijn vertrouwde omgeving spreekt de patient op een gemakkelijk manier via Mijn Noordwest met zijn/haar zorgverlener. Dit betekent minder inspanning, geen reistijd en geen parkeerkosten. Omdat patient en zorgverlener elkaar kunnen zien, wordt het gesprek als meer waardevol ervaren dan bij telefonisch contact. Verder kan de patient zaken laten zien, bijvoorbeeld huidaandoeningen, medicatie of medische hulpmiddelen. De zorgverlener kan eventueel foto’s of uitslagen op het beeldscherm tonen. Als patiënt wilt dat een familielid of naaste bij hem aanwezig is, dan kan dat. 

Non-verbaal maakt veel duidelijk  
Ook de zorgverleners zijn enthousiast. Zo is het goed te zien hoe het echt met de patiënt gaat. Non-verbale communicatie maakt veel duidelijk. ‘Met videobellen is er vergelijkbaar contact als in de spreekkamer. Het heeft geen effect op de kwaliteit van zorg. Die is net zo goed. Videobellen is van geweldige waarde om contact met de patiënt te houden. Dat patiënten het ook als voordeel zien, vind ik fantastisch’, vertelt chirurg Alexander Lopes Cardozo.  

Mijn Noordwest 
Mijn Noordwest is een beveiligd portaal voor patiënten van het ziekenhuis, gekoppeld aan het beveiligde elektronisch patiëntendossier (EPD). In Mijn Noordwest kunnen patiënten onder andere een deel van hun medische gegevens raadplegen en uitslagen van onderzoeken. 
Meer informatie nwz.nl/Mijn Noordwest 
 

Deel dit artikel:

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Nieuws