• NL
Gepubliceerd: 12-10-2020, laatst gewijzigd: 12-01-2022

Operaties en afspraken verzetten: is dat nodig?

U heeft er waarschijnlijk al veel over gelezen en gehoord. Door COVID-19 zijn ziekenhuizen soms genoodzaakt om geplande operaties af te zeggen en afspraken te verplaatsen. Dat geldt ook voor Noordwest. Als dat effect heeft op uw behandeling is dat natuurlijk ontzettend vervelend. We begrijpen ook dat het vragen oproept. We leggen het daarom graag aan u uit.

Waarom worden er operaties afgezegd?
Alle ziekenhuizen moeten ruimte maken voor de opvang van corona-patiënten. Hier zijn landelijke afspraken over gemaakt. Dat heeft ook in ons ziekenhuis effect op het aantal bedden dat vrij moet zijn, personeel dat we in kunnen zetten en medische hulpmiddelen die we nodig hebben. We kunnen niet alle reguliere zorg door laten gaan én alle COVID-19 patiënten opvangen. Daar hebben we niet genoeg personeel en ruimte voor.

Wat gaat er wel door?
We streven ernaar om zoveel mogelijk van de reguliere zorg door te laten gaan. Acute zorg gaat altijd door. Chemotherapie en immunotherapie gaan vooralsnog volgens planning door. Dit geldt ook voor bestralingen en oncologische operaties. Daar werken we met zijn allen heel hard voor. Wat ons hierbij helpt is dat we veel operaties toch door kunnen laten gaan door ze op locatie Den Helder of onze locatie Bergermeer te laten plaatsvinden. Afspraken op de polikliniek blijven zoveel mogelijk doorgaan, en patiënten maken veel gebruik van videobellen en telefonisch consulten.

Welke operaties worden uitgesteld?
We stellen alleen operaties en afspraken uit als dat medisch gezien verantwoord is. Operaties die uitgesteld zijn, zijn geplande operaties waarbij het medisch verantwoord is ze uit te stellen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om orthopedische of chirurgische ingrepen. Ook kan het zijn dat de ingreep op een van onze andere locaties, zoals locatie Den Helder of locatie Bergermeer wordt uitgevoerd. Als het aantal COVID-19 patiënten dat in het ziekenhuis ligt stijgt, zijn we genoodzaakt meer operaties en afspraken uit te stellen.

Waarom moet dit gebeuren?
Er zijn 3 belangrijke redenen dat er maatregelen genomen moeten worden:

  1. Coronapatiënten kunnen niet samen met andere patiënten op een kamer liggen, en er zijn veel extra veiligheidsmaatregelen nodig om verspreiding van het virus te voorkomen. Ook een patiënt die mogelijk het virus heeft en nog wacht op de uitslag van de test moet in isolatie verpleegd worden. Daar is heel veel ruimte voor nodig.
  2. Er is meer personeel nodig dan bij andere patiënten. Waar 'normaal' één verpleegkundige aan het bed staat, is er nu 1,5 keer zoveel personeel nodig. En er is niet zoveel extra personeel beschikbaar.
  3. Ook medewerkers kunnen klachten krijgen en moeten dan getest worden. Er gaat tijd overheen tot wanneer deze medewerkers weer aan het werk kunnen.

Wilt u hier meer over weten? Lees de analyse die onlangs in de Volkskrant stond.

Lees ook de informatie op de pagina over onze zorg in tijden van corona. Daar beantwoorden we veelgestelde vragen.


Foto: Lianne de Kraker

Deel dit artikel:

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Nieuws