• NL
Gepubliceerd: 12-11-2020, laatst gewijzigd: 12-11-2020

Noordwest vervolgt aanbesteding 1e fase nieuwbouw met aangepast ontwerp

Noordwest Ziekenhuisgroep vervolgt de aanbesteding van de 1e fase nieuwbouw in Alkmaar met een aangepast ontwerp. Met name de parkeergarage en de aansluiting op de bestaande bouw wijzigen. Noordwest verwacht dat met het aangepaste ontwerp en de huidige marktontwikkelingen in de bouwsector een volgende aanbesteding succesvol is. Zodra de ontwerpaanpassingen zijn uitgewerkt worden de bouwplannen ter beoordeling voorgelegd aan de gemeente.

Parkeergarage
In het aangepaste ontwerp bestaat de ondergrondse parkeergarage niet uit drie maar uit één ondergrondse laag met circa 200 parkeerplaatsen in plaats van de eerder genoemde 450. Noordwest verwacht na de realisatie van bouwfase 1 meer gebouwen te slopen op het ziekenhuisterrein. Zo ontstaat er weer ruimte om parkeergelegenheid te creëren. Waar mogelijk legt Noordwest nu ook al extra parkeerplaatsen aan, naast de tijdelijke parkeermaatregelen, bijvoorbeeld bij de Drafbaan en op het ziekenhuisterrein. Tegelijkertijd verkleint Noordwest haar parkeerbehoefte door de lessons learned van het thuiswerken en digitale zorg (zoals beeldbellen) na de coronapandemie te continueren.

Aansluiting bestaande bouw
In het aangepaste ontwerp vervallen 2 zogenoemde ‘stramienen’ – circa 12 meter – tussen de bestaande bouw en de nieuwbouw. Dit betekent dat er 2 operatiekamers minder gebouwd kunnen worden in deze bouwfase. Noordwest vangt dit op door langer gebruik te maken van de bestaande operatiekamers. Deze flexibiliteit is een voordeel van de gefaseerde aanpak van de vernieuwbouw, waarbij de Alkmaarse hoofdlocatie in 3 fases geheel vernieuwd wordt. Om verbinding te houden tussen de nieuwbouw en de bestaande bouw wordt een tijdelijke verbinding gerealiseerd.

Pandemiecheck
Naast bovenstaande wijzigingen worden er technische optimalisaties doorgevoerd om de bouwkosten omlaag te brengen. Ook onderwierp Noordwest afgelopen maanden het ontwerp met succes aan een ‘pandemiecheck’. Zo komen er in de nieuwbouw meer eenpersoonskamers, die nodig zijn om patiënten geïsoleerd te verplegen en liggen alle afdelingen voor intensieve zorg bij elkaar. Dit benadrukt nogmaals de noodzaak van de nieuwbouw van het ziekenhuis.

Optimalisatie
De ondergrondse parkeergarage met één laag wordt zo optimaal mogelijk benut om 200 parkeerplaatsen te creëren. Door deze optimalisatie staan er 13 bomen op het ziekenhuisterrein te dicht op de bouwplaats. Uit onderzoek blijkt helaas dat het verplaatsen van deze bomen niet mogelijk is. Noordwest vraagt voor deze bomen een kapvergunning aan. Alle bomen worden conform het bestemmingsplan 1-op-1 gecompenseerd.

Planning
Komende maanden worden de ontwerpaanpassingen in detail uitgewerkt. In 2021 krijgt de aanbesteding een vervolg en verwacht Noordwest te starten met de bouw.

Meer informatie
Zie voor meer informatie over de vernieuwbouw van Noordwest: www.noordwestbouwt.nl

Neem bij vragen, opmerkingen of overlastsituaties graag contact op:

  • Maandag t/m donderdag, tijdens kantooruren:
    bureau vernieuwbouw Noordwest Ziekenhuisgroep tel. 072 - 548 2388 / e-mail: vernieuwbouw@nwz.nl
  • Op vrijdag en buiten kantooruren:
    receptie/beveiliging Noordwest Ziekenhuisgroep tel. 072 - 548 4444
Deel dit artikel:

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Nieuws