• NL
Gepubliceerd: 12-02-2021, laatst gewijzigd: 16-02-2021

Wijziging vergoeding en insuline

Heeft u diabetes en gebruikt u insuline? Dan kan het zijn dat u van uw apotheek of van uw behandelaar een andere insuline meekrijgt, namelijk een biosimilar. U heeft dan mogelijk ook een andere insulinepen nodig. Gebruikt u een insulinepomp, dan kunt u ook een biosimilar meekrijgen. De reden is dat zorgverzekeraars per 1 januari 2021 hebben opgegeven aan welke insuline zij voorkeur geven (preferentiebeleid). De insuline die u gewend bent te gebruiken wordt dan niet meer automatisch vergoed. 

Heeft het voor u gevolgen?
Heeft het voor u gevolgen? Dat hangt af van de insuline die u gebruikt en bij welke zorgverzekeraar u verzekerd bent. Voor kinderen, zwangere en vrouwen die zwanger willen worden, heeft de wijziging omtrent de vergoeding geen gevolgen. 

Overzicht verzekeraars en vergoedingen 
Zorgverzekeraars hebben de voorkeur gegeven voor de volgende soorten insulines (de stofnaam van de insuline vindt u op de verpakking):

  • insuline glargine 100 eenheden/ml
  • insuline aspart
  • insuline lispro
  • NPH insuline (isofane humane insuline)

Heeft het voor u gevolgen? Raadpleeg dan het overzicht ‘Vergoeding insuline en insulinepen zorgverzekeraars 2021’ [pdf]

Wat zijn biosimilars?
Als u insuline gebruikt, dan heeft u meestal keuze uit diverse soorten. Deze insulines zijn doorgaans  biologische geneesmiddelen, zogenaamde biologicals. Als een biological een aantal jaren op de markt is, mogen andere fabrikanten dit namaken. Deze ‘soortgelijke’ (Engels: similar) insuline noemen we een ‘biosimilar-insuline’. Biosimilars zijn dus vergelijkbare, biologische medicijnen.

Opgegeven voorkeur (preferentiebeleid) 
De werking en veiligheid van biosimilars komen overeen met het originele biologische medicijn. Biosimilars zijn meestal goedkoper doordat het ontwikkeltraject korter is. Ook zijn de eisen voor onderzoek voor bewijs van werkzaamheid en veiligheid minder uitgebreid, dan nodig is. Dit komt omdat de werkzame stof al uitgebreid is onderzocht. Ze helpen dus de gezondheidszorg betaalbaar en toegankelijk te houden. Zorgverzekeraars hebben daarom per 1 januari 2021 opgegeven aan welke insuline zij voorkeur geven.

Meer informatie 
U vindt meer informatie over Biosimilar insullines op de volgende websites: 

Uw vragen
Heeft u vragen, neem dan contact op met: 

  • poli interne, diabetesteam, telefoon 072 - 548 3322 (Alkmaar) / 0223 - 69 6343 (Den Helder) met vragen over de andere insuline die u heeft meegekregen  
  • de afdeling kosten & vergoedingen, telefoon 072 - 548 3868 / 072 - 548 3867 met vragen over de zorgverzekeraar en de vergoeding
     
Deel dit artikel:

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Nieuws