• NL
Gepubliceerd: 02-03-2021, laatst gewijzigd: 02-03-2021

Noordwest neemt afscheid van dvd’s voor gegevensuitwisseling

Noordwest neemt afscheid van dvd’s voor gegevensuitwisseling. De succesvolle aansluiting op het landelijke Twiin-platform, die onlangs plaatsvond, is hierin een belangrijke stap. Dit betekent dat Noordwest digitaal medische beeldvorming en verslagen kan ontvangen van de andere aangesloten zorginstellingen. Ook kan Noordwest per direct medische beelden verzenden; de verslagen volgen binnenkort. Deze ontwikkeling draagt bij aan snelle en veilige patiëntenzorg.

Snelle en veilige patiëntenzorg
Het uitwisselen van de medische informatie gebeurt op verzoek van de zorgverlener die deze informatie nodig heeft voor het verlenen van zorg. De noodzakelijke medische informatie wordt niet meer op een dvd per post verstuurd, maar verloopt digitaal via het Twiin-platform. Alleen zorgpartijen die voldoen aan strenge beveiligingseisen mogen gebruikmaken van dit platform. Onder de noemer ‘DVDexit’ is op landelijk niveau hard gewerkt dit voor elkaar te krijgen. Dit initiatief wordt betaald door Zorgverzekeraars Nederland en gesteund door de branchepartijen en de Nederlandse Vereniging voor Radiologie. Zie deze website voor meer informatie over het Twiin-platform en DVDexit.

Van digitale uitwisseling naar digitale beschikbaarheid
De volgende stap voor het Twiin-platform is dat de aanvrager zélf de informatie direct digitaal kan ophalen bij een andere zorginstelling. Dus zonder tussenkomst van een zorgverlener. Met die werkwijze worden momenteel al goede ervaringen opgedaan met het in Noord-Holland beschikbare XDS-platform, waarop Noordwest, Amsterdam UMC en AVL zijn aangesloten. Op het XDS-platform is de medische informatie altijd direct beschikbaar voor zorgverleners die gemachtigd zijn om deze medische informatie in te zien. Gegevens komen alleen beschikbaar wanneer de patiënt hiervoor toestemming heeft gegeven.

Digitaal gastvrij ziekenhuis
De zorg wordt steeds meer georganiseerd over de muren van het ziekenhuis heen. Daarom is het belangrijk om eenvoudig en efficiënt gegevens te kunnen uitwisselen. Niet alleen met onze zorgpartners, maar ook met de patiënt zelf. Steeds meer patiënten verwachten dat ze zelf medische gegevens kunnen inzien of niet naar het ziekenhuis te hoeven komen, maar op afstand zorg ontvangen. De coronapandemie maakt dit des te urgenter. Als onderdeel van het programma ‘Digitaal gastvrij ziekenhuis’ brengen we binnen Noordwest versnelling aan op de digitale gegevensuitwisseling. Jos van Helvoirt, hoofd zorgadministratie en nauw betrokken bij deze ontwikkelingen: “Het DVDexit-programma sluit hier natuurlijk mooi op aan. We waren altijd genoodzaakt dvd’s te gebruiken voor gegevensuitwisseling. Daardoor was medische informatie langer onderweg dan wenselijk is. Ook is het proces met dvd’s arbeidsintensief en bestaat het risico dat dvd’s met belangrijke, privacygevoelige informatie zoekraken. Het Twiin-platform biedt een goed beveiligd, landelijk alternatief.”

Deel dit artikel:

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Nieuws