• NL
Gepubliceerd: 03-11-2021, laatst gewijzigd: 03-11-2021

Eigen IC-transport voor Noordwest Ziekenhuisgroep

Sinds 1 november verzorgt Noordwest Ziekenhuisgroep in samenwerking met de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, zelf het intraklinisch vervoer van IC-patiënten tussen de ziekenhuizen in Den Helder en Alkmaar. Noordwest heeft hiervoor een eigen IC-brancard aangeschaft die in een standaard ambulance past. De IC-patiënt wordt tijdens het vervoer begeleid door een intensivist en IC-verpleegkundige van Noordwest. Daarnaast zijn in de ambulance de chauffeur en verpleegkundige van de ambulance aanwezig.

Richtlijn
In de richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) staat dat ziekenhuizen zelf het begeleid IC-transport op orde moeten hebben. Op dit moment wordt dit vervoer onder andere geregeld via de Mobiele Intensive Care Unit (MICU) die bij de academische centra gestationeerd zijn. De kritische spoedpatiënt heeft hierbij altijd voorrang, waardoor de MICU niet altijd beschikbaar is voor intraklinisch IC-vervoer.

Continuïteit
Met de eigen IC-brancard kan Noordwest het vervoer zelf organiseren tussen 8.00 en 23.00 uur. Hierdoor is de continuïteit van zorg gewaarborgd. Op locatie Den Helder beschikt Noordwest niet over een eigen IC, wel over een medium care. Op de medium care kunnen IC-patiënten maximaal 12 uur verzorgd worden. Voor de verdere verzorging worden IC-patiënten overgeplaatst naar locatie Alkmaar.

De verwachting is dat het IC-vervoer 1 x per week wordt ingezet.

Deel dit artikel:

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Nieuws