• NL
Gepubliceerd: 27-12-2023, laatst gewijzigd: 27-12-2023

Meekijkconsult breed beschikbaar voor vakgroepen en huisartsen (update december 2023)

Sinds april 2023 kunnen alle huisartsen aangesloten bij HONK en HKN gebruik maken van meekijkconsult. Sindsdien zijn steeds meer vakgroepen binnen Noordwest gestart met meekijkconsult. Inmiddels is deze digitale adviesmogelijkheid tussen vakgroepen en huisartsen breed beschikbaar. 

Vakgroepen
Binnen Noordwest werken de volgende vakgroepen met meekijkconsult: MDL en orthopedie (pilot november 2022), geriatrie, chirurgie, interne geneeskunde, reumatologie, KNO, pijngeneeskunde, gynaecologie, longgeneeskunde, neurologie, cardiologie, kindergeneeskunde, dermatologie en revalidatie. De vakgroepen plastische chirurgie, urologie, klinische chemie en oogheelkunde volgen in 2024.

Meekijkconsult
Met een meekijkconsult vraagt een huisarts een medisch specialist mee te kijken en denken bij een consult. Dit gebeurt digitaal. Een huisarts stuurt een verzoek tot meekijken in via ZorgDomein en deze landt in elektronisch patiëntendossier HiX om een advies op te geven. Dit advies wordt via de digitale lijn door de medisch specialist weer terug gestuurd naar de huisarts. Het is dus geen verwijzing, maar een meekijkconsult.

Resultaten 2023
In 2023 zijn 2439 meekijkconsulten aangevraagd, waarmee 57% van de telefoongesprekken en 40% van de verwijzingen naar het ziekenhuis werden voorkomen. Huisartsen en medisch specialisten zijn positief. David Reijmerink, huisarts: ‘Er zit een behoorlijk leermoment in voor de huisarts, door adviezen die ik helemaal nooit had bedacht. Het is fijn dat je de patiënt niet verwijst, maar de volgende dag al een kant en klare oplossing krijgt.’ Dirk van Asseldonk, MDL-arts: “Met advies van de specialist
aan de huisarts helpt het meekijkconsult de patiënt direct verder.”

Declaratie en vergoeding
De huisarts declareert vanaf 2024 het meekijkconsult bij de zorgverzekeraar via reguliere consulten (S1). HONK of HKN vergoeden de medisch specialist vanuit het kader Multidisciplinaire Zorg (S3).

Meer informatie
Neem contact op met:

 

- - - - -

Oorspronkelijk bericht, juni 2023:

Meekijkconsult wordt mogelijk voor meer vakgroepen en huisartsen

Sinds maandag 17 april kunnen alle huisartsen aangesloten bij HONK en HKN gebruik maken van meekijkconsult. Het meekijkconsult is al mogelijk voor de MDL, orthopedie, interne geneeskunde, reumatologie, KNO en pijngeneeskunde.
Op donderdag 22 juni gaan we dit uitbreiden met: 

  • gynaecologie
  • longgeneeskunde
  • neurologie
  • cardiologie


De huisarts declareert zelf het meekijkconsult bij de zorgverzekeraar via een S3-prestatie. De huisarts declareert daarnaast dus geen afzonderlijke consulten of visites. Let op: dit addendum geldt alleen voor financiering van de meekijkconsulten welke via Zorgdomein bij het Noordwest worden aangevraagd.

HONK of HKN vergoedt de medisch specialist ook vanuit het kader Multidisciplinaire Zorg (S3). De financieringsstructuur gaat mogelijk per 2024 veranderen.

Wat is een meekijkconsult?
De huisarts kan een specialist digitaal consulteren via ZorgDomein voor een niet-spoedeisende, medisch-inhoudelijke vraag die anders tot een verwijzing zou leiden. De huisarts blijft hoofdbehandelaar en bepaalt hoe hij/zij met het advies van de specialist omgaat. Tevens communiceert de huisarts het advies en een eventueel vervolgtraject met de patiënt.

Geslaagde pilot
De pilotfase van het meekijkconsult voor MDL en orthopedie is in februari 2023 positief afgerond:

  • Wordt sterk aanbevolen, gemiddelde cijfer 8,3: “ik had van te voren niet verwacht dat het zo zinvol was”;
  • 112 aangevraagde meekijkconsulten in 4 maanden;
  • In 45% van de gevallen gekozen voor een meekijkconsult i.p.v. verwijzingen en telefonisch contact voorkomen (bron: vraag in Zorgdomein aan de huisarts bij aanvraag).


*Voor de regio Castricum en Akersloot wordt al samengewerkt met het RKZ, hiervoor gelden andere afspraken. We werken toe naar één uniforme afspraak per 2024.

Bijbehorende content
Bekijk de video van ZorgDomein over het meekijkconsult

 

Deel dit artikel:

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Nieuws