• NL
Gepubliceerd: 07-08-2017, laatst gewijzigd: 08-08-2017

Nieuwe kunstexpositie in Alkmaar

In Noordwest Ziekenhuisgroep, locatie Alkmaar is tot eind september een nieuwe expositie met een grote variatie aan keramiek, beelden, foto’s en schilderijen te bezichtigen. Met dank aan kunstenaars Oscar van der Linden, Joke Ligthart-Wognum, Anita Levering, Harri Huijsman, Vincent Coppen, Karen Zwart-Janssen en Corine de Ruiter. De expositie is gratis te bewonderen.

Knipoog met talent

Oscar van der Linden experimenteert met materialen en beelden. In zijn werk zoomt hij in op een detail en neemt dan weer afstand. Dit in- en uitzoomen gebeurt vaak met een camera. Het resultaat gebruikt hij als vertrekpunt voor een kunstwerk. Graag verrast hij de kijker en soms met een ‘knipoog’. Hij werkt veel met glas, acrylverf, pastel en natuurlijke materialen zoals hout en touw. In opdracht ontwerpt deze kunstenaar ook kunstobjecten als aandenken aan een bijzondere gelegenheid zoals, jubileum, winnen van een wedstrijd, trouwen en overlijden.

Fotografie

De passie van Joke Ligthart-Wognum is fotografie. Zij is lid van fotoclub AFV Schagen. Haar interesses op fotografisch gebied zijn breed; landschap, detail, macro, avond, portret, eigenlijk alles wat zij zoal tegen komt. Joke is een autodidact kunstenaar. Een kleine selectie van haar werk is tijdens de expositie te bewonderen.

Schilderijen

Anita Levering gebruikt verf als medium en haar onderzoek behelst het loslaten van controle tijdens het schilderproces. Zij zoekt naar ongewone methoden en mogelijkheden om schilderijen als het ware te laten ontstaan zonder interventie van haarzelf. Anita: ‘Dit kan gebeuren door weersveranderingen en zwaartekracht die van invloed zijn op mijn proces of organismen die ik uitnodig op het canvas en zodoende de verf manipuleren.’ Anita ziet zichzelf meer als een 'facilitator' van het creatieve proces dan de artiest zelf. Het product wat volgt zijn abstracte schilderijen in medium tot groot formaat die visueel verwant zijn aan vormen en kleuren die we in de natuur treffen.  

Beelden en keramiek

Meditatie kan behulpzaam zijn. De beelden van Harri Huijsman zijn gemaakt vanuit een wens om dichterbij te komen. Dichter bij de kern. Dichter bij het mysterie. De zoektocht en omzwervingen van deze kunstenaar hebber er toe bijgedragen symboliek naar zijn gevoel te vertalen, zonder in zijn opvattingen te verstrikken. Is hij hierin geslaagd? De beschouwer heeft het laatste woord.

Kunst als Medicijn

De kunstcommissie Kunst Als Medicijn (KAM) van Noordwest Ziekenhuisgroep exposeert in deze expositie beelden en keramiek uit haar eigen collectie.  Doel van de kunstcommissie is afleiding, troost en inspiratie te geven aan patiënten, hun familie en andere bezoekers van Noordwest. Door het aankleden en verfraaien van de openbare- en patiëntgebonden ruimtes in het ziekenhuis met behulp van kunst. De KAM wil met de kunst een zogenaamde ‘healing environment’ voor patiënten creëren. Kunst geeft gebouwen een warme uitstraling. Het prikkelt de verbeelding en biedt een andere kijk op de werkelijkheid. Een omgeving die met zorg is aangekleed voelt prettig aan. Dat geldt ook voor een ziekenhuis en kan bovendien een positieve bijdrage leveren aan het herstel van een patiënt. Maar ook medewerkers en bezoekers voelen zich er prettiger.

Treinportretten

Vincent Coppen is een schilder uit de Schermer. Zijn tekenstijl wordt vaak als los, dromerig en impressionistisch beschreven. Een stijl die zelfs de kunstacademie niet kon beïnvloeden. Na de Gerrit Rietveld Academie heeft hij zijn eigen traject uitgestippeld. Eerst lag de focus op tekeningen, later op pastelkrijt en uiteindelijk is Vincent zich gaan richten op acrylschilderijen. Dat laatste raakt het meest. In het ziekenhuis wil hij graag treinportretten exposeren: een verhalen, vertellende serie van passagiers.

Puur en eerlijk

Corine de Ruiter is een fotograaf die zich vooral richt op het fotograferen van kinderen, maar ook volwassenen zoals ze zijn. Dus geen nepglimlach, maar of de ontspannen blik of een glimlach met twinkeling in de ogen. Hierdoor ontstaan er pure, eerlijke foto’s. Je ziet sprekende karakters en authenticiteit. De foto’s stralen rust, leven en liefde uit. Ze probeert zich hierin te onderscheiden ten opzichte van andere fotografen. 

Kunstenaars welkom

Kunstenaars die belangstelling hebben om te exposeren in ons ziekenhuis kunnen een e-mail sturen naar kunstcommissie@nwz.nl

 

Deel dit artikel:

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Nieuws