• NL
Gepubliceerd: 16-05-2018, laatst gewijzigd: 19-06-2018

Schets nieuwe ziekenhuis: compact en in samenspel met het groen

Eigentijdse kamers, veel daglicht en te midden van het groen. Dat zijn in een notendop de omgevingskwaliteiten waar patiënten van Noordwest Ziekenhuisgroep vanaf 2022 op kunnen rekenen. Dit is de planning van de eerste fase van de vernieuwbouw van het ziekenhuis in Alkmaar. Gisteren deelde Noordwest Ziekenhuisgroep haar schetsontwerp met de belanghebbenden van het ziekenhuis. Architect de Jong Gortemaker Algra (dGJA) noemde het een zoektocht naar ‘de ideale schakeling tussen de eisen van de gebruikers en de kwaliteiten van de omgeving’.

Functioneel
Voor de medewerkers van Noordwest staat functionaliteit bovenaan. Een verlosafdeling met directe toegang tot het operatiekamercomplex is hiervan een sprekend voorbeeld. Maar ook korte looplijnen tussen de afdelingen en een gescheiden patiënten-, bezoekers- en goederenstroom behoren tot de eisen van de gebruikers. In de zoektocht naar de ideale schakeling is de architect uitgekomen op een 5 verdiepingen hoog gebouw met 4 vleugels en een glazen serre die de delen met elkaar verbindt. Deze serre geeft een duidelijke oriëntatie voor patiënten en bezoekers en biedt uitzicht op rijksmonument huize Westerlicht, waar op 1 juni wordt gestart met het saneren van asbest ter voorbereiding van de renovatie.

Ontwerpstappen
Het schetsontwerp is een verdere uitwerking van de eerdere planvorming (Masterplan) en bevat de hoofdlijnen en structuur van het ontwerp op basis van gebruikers- en vergunningseisen (o.a. het bestemmingsplan). Na het schetsontwerp volgt het voorlopig ontwerp waarin de schets nader wordt uitgewerkt. In deze fase wordt de stap gemaakt naar indeling van plattegronden en de inpassing van het gebouw in het landschap. Vervolgens volgt het definitief ontwerp waarbij de plattegronden en de inrichting van de kamers wordt vastgesteld en de materialen en kleuren worden voorgesteld. Ten slotte volgt de fase van het technisch ontwerp. In deze fase worden de laatste details, zoals de hoogte van de stopcontacten, verder uitgewerkt.

Noordwest bouwt
Noordwest Ziekenhuisgroep heeft gekozen voor gefaseerde vernieuwbouw op haar locatie in Alkmaar. De vernieuwbouw garandeert toekomstbestendige gebouwen die zorgvernieuwing faciliteren, compacter, flexibeler en duurzaam zijn. In de eerste fase gaat het om de nieuwbouw van de zogenaamde acute as, denk aan de operatiekamers, de spoedeisende hulp, de intensive care en de verpleegafdelingen van de complexe zorg. Er volgt hierna nog een tweede (rond 2028 gereed) en derde fase (rond 2035 gereed). Op dit moment is nog niet duidelijk welke onderdelen van het ziekenhuis precies in fase 2 en fase 3 worden meegenomen.

Bekijk de presentatie

Deel dit artikel:

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Nieuws