• NL
Gepubliceerd: 16-05-2018, laatst gewijzigd: 16-05-2018

Asbestsanering in huize Westerlicht van start

Noordwest Ziekenhuisgroep gaat starten met het saneren van het aanwezige asbest in huize Westerlicht. Eerder moesten de werkzaamheden worden opgeschort (augustus 2017) omdat er nog geen ontheffing in het kader van de Wet Natuurbescherming (Wnb) was verleend. Dit is nu wel het geval.

Wnb ontheffing
De Wnb-ontheffing stelt Noordwest ziekenhuisgroep tot 2022 in staat om grootschalig onderhoud aan Huize Westerlicht te doen, wetende dat dit het leefgebied van de vleermuizen in het gebouw kan verstoren.
Om de verstoring te minimaliseren geldt er een ecologisch werkprotocol. Dit protocol schrijft onder andere tal van natuurbeschermende maatregelen voor. Op de naleving van het werkprotocol is toezicht door ecologen van adviesbureau Sweco en de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord (RUD). Voorbeelden van de natuurbeschermende maatregelen zijn het ophangen van vleermuiskasten en de montage van rubberen flappen plus (bescheiden) verlichting aan de muren van huize Westerlicht. Dit is om de vleermuizen een gecontroleerde uitgang naar buiten te bieden, zonder dat ze weer terug het gebouw in kunnen. Deze flappen zullen aan de buitenkant zichtbaar zijn.

Asbestsanering
De saneerwerkzaamheden starten op vrijdag 1 juni 2018 en zullen naar verwachting 12 weken duren. Tijdens de werkzaamheden kan iedereen zich veilig tot aan de afzetting bij Westerlicht begeven. Asbest werd vroeger op grote schaal gebruikt. Zo ook in huize Westerlicht. Nu Noordwest voorbereidingen treft om dit gebouw te renoveren voor kantoor- en onderwijsfuncties, is het nodig om het aanwezige asbest te saneren. Noordwest heeft een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf in de arm genomen. Om deze werkzaamheden op een veilige en verantwoorde wijze uit te voeren, treffen zij noodzakelijke maatregelen. Een van deze maatregelen is het dragen van beschermende kleding (witte pakken). Ook zullen er luchtdichte ruimtes (containment-techniek; soort plastic tenten) gecreëerd worden om ervoor te zorgen dat vrijkomende asbestdeeltjes niet ontsnappen.

Deel dit artikel:

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Nieuws