• NL
Gepubliceerd: 10-09-2018, laatst gewijzigd: 10-09-2018

Samen beslissen: Noordwest start met pilot ‘online keuzehulp’

Uit onderzoek is gebleken dat patiënten onvoldoende op de hoogte zijn over de keuzemogelijkheden bij bepaalde behandelingen. Binnen Noordwest is ‘samen beslissen’ een belangrijk onderwerp. Daarom gaan wij ons inzetten om patiënten beter inzicht te geven. Dit gaan we doen door te starten met een pilot online keuzenhulp op de spoedeisende hulp (SEH) in Den Helder. Patiënten met een gebroken sleutelbeen, pols, bovenarm of met een gescheurde achillespees kunnen gebruik maken van de online keuzehulp.

Waarom een online keuzehulp?
Aan elke behandeling zitten voor- en nadelen. Welke behandeling voor de patiënt het beste is, hangt van de persoonlijke situatie af. Chirurg Boj Mirck vindt de keuzehulp een winst voor patiënt en dokter. 'Een ongeval komt altijd onverwachts en gaat meestal gepaard met veel angst, verdriet en boosheid. Doordat patiënten thuis in alle rust en los van deze emoties de keuzehulp hebben doorlopen, zijn ze veel beter voorgelicht. Hierdoor zijn ze in staat om samen met de behandelend arts te kiezen voor operatieve of niet-operatieve behandeling. Een patiënt die goed geïnformeerd achter zijn of haar keuze staat, gaat met veel meer vertrouwen zijn behandeling tegemoet.'

Hoe werkt het?
De arts legt de patiënt uit dat hij een keuze heeft uit verschillende behandelingen. De patiënt krijgt een folder  mee waarin de uitleg staat hoe de online keuzehulp ingevuld kan worden. Dit kan de patiënt thuis in alle rust doen. Als dit is gebeurd, ontvangt de patiënt een samenvatting. Deze wordt ook automatisch naar de arts gestuurd en opgeslagen in het medisch dossier van de patiënt. Tijdens de volgende afspraak neemt de arts de samenvatting mee in het gesprek met de patiënt. Zo kan de patiënt samen met de arts een weloverwogen keuze maken voor de behandeling die het beste bij hem/haar past.

Samen beslissen
Naast het invullen van een keuzehulp kunt u voor andere behandelingen ook de 3 goede vragen gebruiken, zie www.3goedevragen.nl. Deze vragen zijn opgenomen in onze populairste algemene Noordwestbrochure ‘Wat vraag ik aan mijn arts’. Deze vindt u ook in het folderrek bij de ingangen.

Meer informatie
De planning is dat dat ook de SEH van locatie Alkmaar voor het einde van het jaar met de keuzehulp gaat werken. Meer informatie over de online keuzehulp kunt u vinden in onze folder.

 

Deel dit artikel:

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Nieuws