• NL
Gepubliceerd: 05-12-2018, laatst gewijzigd: 07-12-2018

Sonderingswerkzaamheden rondom ziekenhuis Alkmaar (UPDATE)

Update, 5 december 2018

Op 6 en 7 december woren extra sonderingswerkzaamheden uitgevoerd op het ziekenhuisterrein in Alkmaar. Deze sonderingen vinden plaats aan de voorzijde ‘in het groen’ en aan de achterzijde bij de afdeling radiologie.

------------------------

Oorspronkelijk bericht 16 november 2018

Op maandag 19 en dinsdag 20 november (met eventuele uitloop naar 21 en 29 november) worden er 25 sonderingen geboord op het ziekenhuisterrein in Alkmaar. Deze sonderingen zijn nodig voor het meten van de bodemopbouw op de plek waar straks de funderingen voor de vernieuwbouw fase 1 en de mogelijke ondergrondse parkeergarage komen.

In een tweede fase, over ruim 1 jaar, zullen er nog +/-25 sonderingen worden geboord. Dit gebeurt dan op de plekken waar nu de gebouwen staan die voor de nieuwbouw zullen worden gesloopt.

Sonderen
Sonderen is een Nederlandse uitvinding die al jaren wordt gebruikt voor het doen van grondonderzoek. Het is een grondverdringende techniek, waarbij geen grond vrijkomt. De sondering geeft een goed beeld van de bodemopbouw en de draagkracht van de diverse grondlagen. Bij het sonderen drukt men een kegelvormige punt van 36mm in de grond. In de punt zitten electrische 'opnemers' die de indringweerstand van de bodem meten.

Materieel
Voor de sonderingen wordt een sondeermachine gebruikt. Dit is een kleine vrachtwagen uitgerust met zowel wielen als een rupsband voor zacht terrein. Sporen in de zachte ondergrond zijn niet altijd te voorkomen. Deze plekken worden hersteld door onze groenverzorgers.

Overlast
Daar waar de sonderingen door een betonplaat gepland staan, wordt vooraf een boring gedaan. Dit boren kan mogelijk tijdelijk geluidsoverlast geven. Het sonderen zelf is een relatief geluidsarme methode.

Voor het sonderen worden plaatselijk parkeerplaatsen afgezet. In overleg met de afdeling Beheer, onderhoud en terrein wordt dit op tijden gedaan waarop patiënten, bezoekers en medewerkers er zo min mogelijk overlast van hebben.

Noordwestbouwt

Deel dit artikel:

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Nieuws