Nauwe band met ALS-patiënt

‘Er voor zorgen dat de patiënt in de eigen omgeving zo lang en zo zelfstandig mogelijk functioneert, dat is wat we met onze behandeling willen bereiken’, vertellen Roel Martens, fysiotherapeut, en Francien Kok, ergotherapeut. Per jaar behandelt ons team 15 tot 20 patiënten met de spierziekte ALS. Dit is een progressieve ziekte, waarbij de spieren in toenemende mate onvoldoende of niet meer functioneren.

Persoonlijke verzorging of het werk
‘Ons team, dat bestaat uit een revalidatiearts, ergotherapeut, fysiotherapeut, logopedist, diëtist, maatschappelijk werker, heeft een schat aan ervaring op allerlei gebieden. Zijn er kleine of grotere beperkingen bij de persoonlijke verzorging, het huishouden of het werk? Ontstaan er problemen met bewegen, die het dagelijks functioneren beperken? Met onze kennis en ervaring geven we advies en begeleiding. Zo nodig komen wij ook thuis. Afhankelijk van de ontwikkeling van de aandoening bepalen we de inzet van ons team. De patiënt heeft en houdt zelf de regie.

Hechte band
De ALS-patiënt is in onze praktijk een patiëntengroep, die intensieve en langdurige zorg nodig heeft. Je bouwt met elkaar een hechte band op, wat voor ons belangrijk is om de patiënt tijdens de zware jaren goed te kunnen ondersteunen. De waardering is dan ook groot en dat geeft ons een goed gevoel.’