• NL
 info

Echoscopie is een techniek waarmee men organen in het lichaam zichtbaar maakt. Een andere naam is ultrageluidonderzoek. Geluidsgolven worden uitgezonden via een transducer. De inwendige organen kaatsen deze geluidsgolven terug en ze worden zichtbaar op een scherm, de monitor.
Met de echoscopie in het begin van de zwangerschap kunnen we onder andere vaststellen of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt, of het hartje van de foetus klopt, om de duur van de zwangerschap vast te stellen.
Later in de zwangerschap kunnen we met een echoscopie onder andere kijken naar de groei van de baby, de hoeveelheid vruchtwater, de plaats van de placenta en de ligging van de baby.

Hoe verloopt een echoscopie?
Er zijn 2 soorten echoscopie. Bij uitwendige echoscopie maakt de transducer afbeeldingen via de buikwand. U ligt op een onderzoeksbank met de onderbuik ontbloot. Voor goede geleiding van de geluidsgolven brengt de echoscopist gel op uw buik aan. Uitwendige echoscopie wordt bij voorkeur na de derde zwangerschapsmaand gedaan wanneer de foetus goed zichtbaar is.
Bij inwendige of vaginale echoscopie is de transducer lang en smal en wordt ingebracht via de vagina. Hiervoor zit u in een gynaecologische stoel en is uw onderkleding uit. In het begin van de zwangerschap geeft men vaak de voorkeur aan een echo via de vagina omdat de transducer dichterbij de baarmoeder komt dan bij een echo via de buikwand. Hierdoor ontstaat een beter beeld.

Hoe kunt u zich voorbereiden?
Bij een uitwendige echoscopie is het in het begin van de zwangerschap belangrijk dat u een volle blaas heeft. Later in de zwangerschap heeft een lege blaas de voorkeur.
Bij een vaginale echoscopie moet de blaas leeg zijn. Bij overgewicht kan beeldvorming door middel van echografie lastig zijn, hierdoor zijn sommige metingen dan minder betrouwbaar.
Sommige vrouwen hebben moeite met een vaginale echoscopie. Dit kan te maken hebben met negatieve seksuele ervaringen of eerder pijnlijk gynaecologisch onderzoek. Het is belangrijk om dit aan te geven en te bespreken met degene die de echoscopie maakt, zodat u samen naar een goede oplossing kunt zoeken.

Onze fotoverhalen ‘bevallen’ en ‘keizersnede’
Wilt u weten hoe het is om in ons ziekenhuis te bevallen? Bekijkt u dan onze fotoverhalen:

Websites

Geen websites gevonden.

 Folders
Geen folders gevonden.

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Echoscopie in de zwangerschap, locatie Alkmaar