• NL
J.E. (Job) Dierikx
Functie
chirurg
Specialisatie
vaatchirurgie
Opleiding
Opleiding tot algemeen chirurg en vaatchirurg: HagaZiekenhuis en Leids Universitair Medisch Centrum (2013-2019), Master Gezondheidsrecht Erasmus Universiteit (2017-heden)
Afdelingen

 

‘Als vaatchirurg behandel ik patiënten met vaataandoeningen door het gehele lichaam. Het is een afwisselend uitdagend vak met veel mogelijke behandelingen. Van medicamenteuze therapie met leefstijl adviezen tot minimaal invasieve technieken met een dotter behandeling. Soms zijn grote operaties nodig waarbij de aorta vervangen wordt voor een zogenoemde ‘broekprothese’ of wanneer er een bypass moet worden aangelegd in het been.

De belangrijkste graadmeter is daarbij de kwaliteit van leven van mijn patiënten. Een behandeling kan op verbetering van kwaliteit gericht zijn, wanneer iemand steeds meer klachten heeft bij het lopen. Een behandeling kan ook ter voorkoming van een verslechtering van de kwaliteit zijn, wanneer bijvoorbeeld sprake is van een verwijde lichaamsslagader.

Elke behandeling gaat in samenspraak met de patiënt. Hierbij is het voor mij de uitdaging om het ziektebeeld en de behandelopties zo goed en begrijpelijk mogelijk uit te leggen, om uiteindelijk samen tot een weloverwogen besluit te komen. Dit hoeft niet altijd een operatie te zijn. In plaats van een operatie kan een andere optie soms beter bij iemands verwachtingen en wensen aansluiten.

Ik kan mijn vak niet uitvoeren zonder de intensieve samenwerking met andere specialisten. In de eerste plaats met mijn directe collega’s vaatchirurgen, maar daarnaast ook met onder andere de interventieradiologen, nefrologen en neurologen. De multidisciplinaire overleggen, waarbij er gezamenlijk over de behandelingen gesproken wordt, zorgen er voor dat ik de hoogwaardige zorg kan bieden die een patiënt in deze tijd mag verwachten.’

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: J.E. (Job) Dierikx