• NL
dr. J.H. (Erik) Vermaire
Functie
tandarts-angstbegeleiding
Aandachtsgebied
angstbegeleiding, traumabehandeling, angstreductie, kokhalsproblematiek
Opleiding
Tandheelkunde, differentiatieopleiding Angst en gedragsstoornissen
BIG-nummer
19051910202
Afdelingen

 

'Meer dan een half miljoen Nederlanders zijn zo bang voor de tandarts dat zij het bezoek eraan een zeer lange tijd uitstellen (soms wel tientallen jaren!). Als tandarts-angstbegeleiding maak ik de angst bij de patiënt beheersbaar en geef ik hem/haar weer zo veel vertrouwen in de tandarts maar vooral in zichzelf bij de tandarts, dat ze hun gebit weer durven te laten onderhouden. Als dat lukt geeft dat een bijzondere voldoening; je hebt mensen dan van een bepaalde last in hun leven afgeholpen waardoor hun leven weer een stukje leuker wordt. Tandarts-angst staat vaak niet op zichzelf. Daarom betrekken we in onze behandelingen -als dat nodig is- ook onze collega’s van de afdeling psychologie.

Om de zorg op het gebied van angstbegeleiding zo goed mogelijk uit te voeren is onze afdeling betrokken bij diverse wetenschappelijke onderzoeksprojecten in samenwerking met verschillende universiteiten en TNO. Op die manier kunnen we onze patiënten volgens de nieuwste inzichten blijven helpen om ze zo snel mogelijk weer zonder extreme angst naar een 'gewone' tandarts te laten gaan.

Ik vind het mooi dat ik daar mijn steentje aan bij mag dragen.'


Bijzonderheden

  • specialisatie angstbegeleiding afgerond in 2006, herregistratie ontvangen tot en met 2026
  • promotieonderzoek naar effectiviteit en kosteneffectiviteit van preventieve behandelingen
  • ook werkzaam bij TNO, afdeling Child Health
  • onderscheidingen: Peter Makkesprijs 2008, NMT-award 2011, Hamer Duijvenszprijs 2013, NTvT Publicatieprijs 2016, Pieter van Foreest publicatieprijs 2017
  • Marcel van Grunsven prijs voor het artikel 'Oral health and oral health behaviour of adolescentes with mild or borderline intelectual disabilities compared with a national sample of 17-year-olds in The Netherlands. Journal of applied research in intellectual disabilities.' 2021 door Vereniging Mondzorg voor Bijzondere Zorggroepen (VMBZ)


Publicaties

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: dr. J.H. (Erik) Vermaire