• NL
dr. M.T. (Maurits) Dirksen
Functie
cardioloog
Aandachtsgebied
interventiecardiologie (dotteren)
BIG-nummer
39054701501
Afdelingen

 

‘Na de middelbare school heb ik medische biologie en vervolgens geneeskunde gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Volgend op mijn artsexamen heb de opleiding tot cardioloog gevolgd in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, beiden in Amsterdam.
 
Zowel tijdens mijn studie geneeskunde als tijdens mijn opleiding tot cardioloog heb ik wetenschappelijk onderzoek verricht naar het ontstaan van aderverkalking, hartinfarcten en verbetering van de behandeling hiervan. Dit resulteerde in 2008 tot mijn promotie aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam en publicatie van mijn proefschrift‘Primary PCI and treatment of reperfusion injury in acute myocardial infarction’.
Hierna heb ik mij verder gespecialiseerd tot interventiecardioloog. Een interventiecardioloog is een cardioloog gespecialiseerd in het uitvoeren van dotterprocedures. Mijn specifieke interesse gaat uit naar het dotteren via de polsslagader en het openen van langdurig, afgesloten kransslagvaten (chronische, totale occlusie).

Dat ik zowel de diagnostiek als de behandeling van hartpatiënten voor een groot deel zelf kan uitvoeren, maakt cardiologie voor mij een boeiend vak! Een cardioloog verricht namelijk zijn eigen (beeldvormende) onderzoeken (o.a. echocardiogram, hartcatheterisatie) en behandeling (o.a. pacemakers en dotterprocedures). Daarnaast is het vak cardiologie door klinisch wetenschappelijk onderzoek en innovatie steeds in ontwikkeling. De afgelopen jaren heeft dat gezorgd voor veel meer behandelingsmogelijkheden voor de patiënt. Hierdoor zijn onder andere dotterprocedures veiliger en beter geworden en kunnen we dus nog meer patiënten adequaat behandelen.’
 

Presentatie DRES
Cardioloog Maurits Dirksen sprak over Chronische Totale Occlusies op het DRES congres (Dutch Revascularization & electrophysiology Summit) voor zijn vakgenoten.
Bekijk zijn presentatie

Maurits Derksen in Noordwest magazine
In Noordwest magazine (editie 1-2019) vertelt dr. Dirksen over het hart-long centrum. Lees het interview met interventiecardiologen Maurits Dirksen en Jan van Ramshorst.

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: dr. M.T. (Maurits) Dirksen