• NL
T. (Tanja) Blom - Luberti
Functie
revalidatiearts
Aandachtsgebied
kinderrevalidatie (0-18 jaar), volwassenen met spastische aandoeningen
BIG-nummer
9022588301
Afdelingen

 

‘Revalidatiegeneeskunde is een prachtig vak waarin we niet alleen naar de aandoening en de klachten kijken maar ook naar andere aspecten die van belang zijn. Wat betekenen de klachten voor iemands functioneren? Waar wordt iemand door beperkt? Wat helpt om beter te kunnen functioneren en hoe kan iemand zijn beperkingen accepteren? Het is heel bijzonder om mensen op deze manier in de breedte te mogen begeleiden.

Na ruim 16 jaar algemene revalidatie te hebben gedaan heb ik mij sinds 2006 op kinderen gericht. Kinderen met aangeboren ziektes of handicaps beleven zichzelf meestal niet als ‘patiënt’, gelukkig maar! Toch vraagt het opgroeien en ontwikkelen met een handicap wel extra zorg en aandacht van heel veel mensen om het kind heen. Het is voor mij nog steeds een uitdaging om elk kind op de eerste plaats als kind te zien en pas daarna de aandoening of de beperking centraal te stellen.

Voor kinderen en jongeren met een handicap is het fijn als ze niet op hun 18e naar de volwassen dokters hoeven over te stappen. Ik vind het boeiend om deze jongeren, voor wie het niet altijd zo makkelijk is om zelfstandig en onafhankelijk van de ouders te worden, te spreken en advies te geven. Een deel van deze volwassenen heeft last van spasticiteit en wordt door mijn collega of mij behandeld met botulinetoxine-injecties.

Daarnaast zie ik regelmatig jongeren met chronische pijnklachten op mijn spreekuur. Voor deze jongeren bestaat een zeer effectieve revalidatiebehandeling in het tienerteam van de revalidatieafdeling van Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar. Het is heel mooi om de veerkracht te zien waarmee jongeren hun leven, dat soms behoorlijk tot stilstand is gekomen, weer oppakken.

Voor de komende jaren zou ik onder andere de informatievoorziening aan ouders en jongeren willen verbeteren. Het kan ouders enorm helpen als ze snel duidelijkheid hebben en weten waar ze moeten zijn in de wirwar van instanties en hulpverlenende organisaties. Er is heel veel informatie maar die is nu vaak erg verbrokkeld waardoor het vinden ervan nog best lastig is.’

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: T. (Tanja) Blom - Luberti