• NL
dr. W.G. (Wim) Boersma
Functie
longarts
Aandachtsgebied
infectieziekten, immunologie
Werkt in Noordwest Ziekenhuis sinds
1995
BIG-nummer
99020086501
Afdelingen

 

‘Ik ben zelf astmapatiënt. Misschien heeft dat onbewust meegespeeld bij mijn keuze voor het specialisme longziekten. Ik heb mijn opleiding gedaan in het Academisch Ziekenhuis in Groningen. Mijn overstap naar het Noord-Hollandse, nu vijftien jaar geleden, had er ondermeer mee te maken dat ik Alkmaar en de aantrekkelijke omgeving al goed kende. Verder was Noordwest Ziekenhuisgroep toch het meest ambitieuze ziekenhuis in de regio en bestond de maatschap longziekten uit enthousiaste en ambitieuze longartsen.

Naast patiëntenzorg heb ik me vooral beziggehouden met het opzetten van onderzoek naar het ontstaan en de beste behandeling van alle voorkomende longaandoeningen. Dit heeft geleid tot diverse promotieonderzoeken. Onze kennis is daardoor verdiept wat uiteraard de kwaliteit van zorg voor onze patiënten ten goede komt.

Zo heb ik nu bijvoorbeeld - samen met Dr. De Graaff - het initiatief genomen voor landelijk onderzoek naar het effect van een antibioticum mét ontstekingsremmende werking voor patiënten met bronchiëctasieën. Dit zijn verwijde luchtwegen die vaak ontsteken. Soms wel tien keer per jaar. Behalve Noordwest zijn er zo’n veertien andere ziekenhuizen en negentig patiënten bij betrokken. We hopen dat dit onderzoek laat zien dat dit antibioticum - azitromycine - het aantal infecties per jaar per patiënt terugdringt.

Longziekten is voor mij om verschillende redenen een mooi specialisme. In de eerste plaats vanwege het veelvuldige contact met patiënten. Verder vanwege de variatie van acute en chronische aandoeningen. Maar ook de handvaardigheid die nodig is voor een longonderzoek zoals een bronchoscopie vind ik een aantrekkelijk onderdeel van mijn vak.’

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: dr. W.G. (Wim) Boersma