• NL

Lees voor uw bezoek aan onze poliklinieken de volgende informatie goed door.

Wat kunt u zelf doen?

Deze vraag verrast u misschien. U komt toch niet voor niets onder behandeling bij een medisch specialist? Toch kunt u zelf een belangrijke rol spelen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat uw actieve betrokkenheid en die van uw naasten, een van de dingen is waardoor een behandeling beter verloopt.

Door mee op te letten vergroot u ook de veiligheid in de zorg. Vergelijk het met verkeersregels; wie zich er aan houdt helpt mee aan grotere verkeersveiligheid. Dit is in de zorg net zo. Daar zijn ook regels. Als u bijvoorbeeld de instructies bij medicijnen of dieet goed opvolgt, draagt u zelf bij aan een sneller herstel.

Maar wat kunt u dan nog meer doen? Wij helpen u op weg met een paar tips.

 • Geef alle informatie over uw gezondheid
  Weet uw arts welke medicijnen u gebruikt, ook de homeopathische medicijnen? Vertel het en neem altijd uw medicatie-overzicht van uw apotheek mee! Alleen dan kunnen we controleren of het veilig is om verschillende medicijnen tegelijk te gebruiken. Hebt u meer dan een zorgverlener? Vraag of men op de hoogte is van elkaars gegevens.
   
 • Volg instructies en adviezen goed op
  Het helpt om in uw eigen woorden te herhalen, hoe u de instructies en adviezen begrepen hebt. Zeg het als u denkt dat u tegenstrijdige adviezen krijgt.
   
 • Bespreek het verloop van uw behandeling
  Vraag wat u kunt verwachten, hoe lang het duurt voordat verbetering optreedt, wat u zelf kunt doen en wat u moet doen als het anders verloopt. Wordt u doorverwezen? Vraag waarom en wie de eindverantwoordelijkheid heeft voor uw behandeling.
   
 • Durf te vragen
  Het kan handig zijn om van tevoren te bedenken wat u de arts zou willen vragen. Wij raden u daarom aan vóór uw bezoek aan de polikliniek de vragen die u wilt stellen op te schrijven. Wilt u meer weten over welke vragen u kunt stellen, kijk dan in de folder ‘Wat vraag ik aan mijn arts?’.


Het is ook belangrijk dat u begrijpt wat er gebeurt en waarom dit is. Door te vragen voorkomt u misverstanden en verkeerde verwachtingen. Verloopt de behandeling anders dan is afgesproken, of anders dan u verwacht? Stel dan vragen die beginnen met wie, wat, waar, wanneer, waarom, waardoor of hoe. De folder 'Verloopt uw behandeling anders?' helpt u in het voorbereiden van een dergelijk gesprek.

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Belangrijk om te weten