• NL
 info

Tussen de ruggenwervels liggen een soort plakjes, de zogenoemde tussenwervelschijven. Deze schijven worden bij het ouder worden dunner, houden minder water vast en slijten. Dit wordt artrose genoemd.

Operatie
Heeft u voor eventuele (pijn)klachten geen baat (meer) bij fysiotherapie, Mensendieck-therapie, behandeling met medicijnen en of een revalidatieprogramma? En heeft u ook last van uitstralende pijn naar uw been? Dan wordt u in overleg met uw orthopedisch chirurg zo nodig geopereerd (spondylodese).

Spondylodese
Een spondylodese is een operatie waarbij 2 of meer rugwervels met schroeven en staven aan elkaar vastgezet worden. De orthopedisch chirurg gebruikt hierbij ook bot uit uw bekkenkam. Bij een eventuele beknelde zenuw, wordt voor meer ruimte de zogenoemde wervelboog verwijderd. 

Twee operatietechnieken
Afhankelijk van uw situatie wordt in overleg gekozen voor:
  • minimaal invasieve methode: u wordt via kleine insteekopeningen geopereerd
  • open methode: u wordt via een grotere snede in het midden van de wervelkolom geopereerd, de orthopedisch chirurg schuift de spieren opzij en plaatst vervolgens de schroeven en staven

Hoe bereidt u zich voor op een spondylodese?
Een spondylodese is een grote ingreep. De orthopedisch chirurg legt u daarom goed uit hoe u zich op de opname, de ingreep zelf en de periode van herstel kunt voorbereiden. 

U vindt hier algemene informatie over uw opname. En bekijk ook de voorlichtingsfilm ‘Goed voorbereid op uw operatie’ op onze website.

Wat kunt u na een spondylodese verwachten? 
Mogelijk heeft u de eerste dagen na de operatie veel pijn, meer dan voor de operatie. Dit wordt een paar dagen na de operatie vaak minder. Het lukt dan ook beter om onder begeleiding van de fysiotherapeut weer in beweging te komen. Hoelang volledig herstel duurt, is mede afhankelijk van uw situatie en de operatietechniek. 

Websites

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Operatie bij slijtage van de rug (spondylodese)