• NL
 info

Bij galstenen die klachten veroorzaken of bij een ontstoken galblaas is het operatief verwijderen van de galblaas (= cholecystectomie) meestal noodzakelijk. Soms vindt de internist dat er eerst een inwendig onderzoek van de galwegen nodig is, bijvoorbeeld door een mrcp of een ercp. Er zijn 2 manieren om de galblaas te verwijderen:

  • de galblaasverwijdering via een kijkoperatie (= laparoscopische galblaasverwijdering). Bij deze operatie worden de instrumenten via buisjes in uw buikholte gebracht. Daarvoor krijgt u 3 of 4 kleine sneetjes in uw buik. Soms lukt het niet om een kijkoperatie uit te voeren. De chirurg verwijdert uw blaas in dit geval via de (onderstaande) klassieke methode
  • de galblaasverwijdering via de klassieke methode. Bij deze operatie en werkt de chirurg rechtstreeks met de instrumenten in de buik

Uw chirurg bespreekt met u wat in uw geval het beste en de meest veilige manier is om uw galblaas te verwijderen.
Meer informatie over de operatie vindt u in de folder ‘Galblaasverwijdering’. Deze vindt u onder de tab 'folders'. 

Hoe kunt u zich voorbereiden op een galblaasverwijdering?
Een galblaasverwijdering vindt plaats onder algehele anesthesie (narcose). Daarom heeft u onder andere de anesthesioloog gesproken of u krijgt daar nog een afspraak voor.

U mag zich voorafgaand aan de operatie niet ontharen. Mocht het nodig zijn dan wordt u op de operatieafdeling onthaard met een speciale tondeuse, waardoor uw huid niet geïrriteerd raakt.

U wordt meestal opgenomen op de dagbehandeling chirurgie. Dit houdt in dat u na enige uren na uw operatie weer naar huis gaat. In sommige gevallen is het beter dat u een paar dagen op de verpleegafdeling verblijft. Dit bespreekt uw arts met u. Heeft u een operatie gehad volgens de klassieke methode? Dan blijft u 1-2 dagen opgenomen.

Lees op onze website meer algemene informatie over opname. Bekijk ook de video 'Goed voorbereid op uw operatie'.

Wat kunt u verwachten na een galblaasverwijdering?
De eerste dagen na de operatie is de wond gevoelig. Alle bewegingen zijn pijnlijk, evenals diep ademhalen en hoesten. Vanzelfsprekend is dit erger na de galblaasverwijdering volgens de klassieke methode dan na een kijkoperatie. Na galblaasverwijdering via een kijkoperatie kunt u enkele uren last hebben van een pijnlijke schouder. Dit heeft te maken met het koolzuurgas dat wordt ingebracht. Dit gas is nodig om uw buik goed te kunnen bekijken. Koolzuurgas prikkelt het middenrif en daarmee een zenuwbaan richting de schouder. Dit gas is niet schadelijk en wordt door uw lichaam weer afgevoerd.
Voor uw herstel is het belangrijk geen of minder pijn te hebben. Vraag daarom aan de verpleegkundige om een pijnstiller.

 

Websites

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Galblaasverwijdering