• NL
 info

Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) worden veroorzaakt door micro-organismen zoals bacteriën, virussen of parasieten. Zoals de naam al zegt kan de infectie worden overgedragen door seksueel contact, maar besmetting kan ook via een andere weg gebeuren zoals bloedtransfusies, onhygiënisch tatoeëren of piercen, drugsgebruik, overdracht tijdens de zwangerschap of tijdens de geboorte.

In het laboratorium voor medische microbiologie wordt lichaamsmateriaal zoals ontlasting, urine, bloed of vochtige afscheiding getest op de aanwezigheid van ziekteverwekkende micro-organismen. Er zijn verschillende onderzoeksmethoden zoals:

  • Kweek
  • Microscopisch onderzoek
  • Serologie
  • Moleculaire biologie (DNA-onderzoek)

De uitslag van deze onderzoeken in combinatie met de klachten en symptomen zijn nodig voor het vaststellen van SOA-infecties zoals syfilis, hepatitis B en C, HIV, gonorroe en chlamydia.

Hoe verloopt een SOA-onderzoek?
Bij onderzoek naar SOA neemt de behandelend arts op een steriele wijze materiaal bij u af of vraagt u bloed of urine in te leveren. Het afgenomen materiaal wordt in het laboratorium voor medische microbiologie onderzocht. De behandelend arts ontvangt meestal binnen enkele dagen de uitslag en zal deze daarna met u bespreken.

SOA-zelftest voor vrouwen
Voor sommige onderzoeken op SOA krijgen vrouwen een zelftest van de behandelend arts mee. Met de afnameset kunnen zij thuis zelf materiaal afnemen. Daarna moet het materiaal voor onderzoek worden opgestuurd of ingeleverd bij het laboratorium. De afname-instructie leest u in de folder 'SOA-zelftest voor vrouwen'.

Wat kost een SOA-onderzoek?
Er zijn kosten verbonden aan laboratoriumonderzoek. Of deze door uw verzekeraar vergoed worden hangt van verschillende factoren af. Lees meer informatie over vergoedingen en kosten.

Websites

Geen websites gevonden.

 Ziektebeelden

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Seksueel overdraagbare aandoening (SOA) onderzoek