• NL
 Enter Title

Normaal duurt een zwangerschap 37 tot 42 weken. We spreken van vroegtijdige weeën als u voor 37 weken weeën krijgt die de bevalling in gang zetten. Er is dan sprake van een dreigende vroeggeboorte. De baby is bij de geboorte nog onrijp en heeft extra medische verzorging nodig. In dit geval zal de baby worden opgenomen op de afdeling neonatologie.
Voor de gezondheid en veiligheid van uw baby is de behandeling (rust en medicijnen) van een dreigende vroeggeboorte erop gericht om de bevalling zo lang mogelijk uit te stellen als de zwangerschapsduur korter dan 34 weken is.

Wat merkt u van een dreigende vroeggeboorte?
Weeën zijn pijnlijke samentrekkingen van de baarmoeder die leiden tot ontsluiting van de baarmoedermond en uiteindelijk tot de bevalling. Op zich verschillen vroegtijdige weeën niet van weeën rond de uitgerekende datum. Echte weeën zijn vaak pijnlijk en regelmatig. Ook kan verlies van bloed, slijm of vruchtwater optreden.
‘Harde buiken’ zijn geen weeën maar normale samentrekkingen van de baarmoeder. Ze treden meestal niet regelmatig op maar meer verspreid over de dag. Ze zijn vaak meer ongemakkelijk dan pijnlijk en veroorzaken geen ontsluiting.

Hoe kunt u een dreigende vroeggeboorte voorkomen?
Vaak is de oorzaak van vroegtijdige weeën en vroeggeboorte onbekend en is een dreigende vroeggeboorte dus niet altijd te voorkomen. In het algemeen geldt dat een gezonde leefstijl de kans op complicaties tijdens de zwangerschap helpt te verkleinen. Zo zijn roken en overgewicht bekende risicofactoren voor een vroeggeboorte.

Onze fotoverhalen ‘bevallen’ en ‘keizersnede’
Wilt u weten hoe het is om in ons ziekenhuis te bevallen? Bekijkt u dan onze fotoverhalen:


Websites

 Behandelingen

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Dreigende vroeggeboorte