‘Had ik nu niet meegedaan, dan was het te laat’

Het was dat zijn vrouw erop aandrong mee te doen, anders had Aart Vijfvinkel (62) de oproep voor het bevolkingsonderzoek darmkanker genegeerd. Intussen is bij hem in het Alkmaarse ziekenhuis van de Noordwest Ziekenhuisgroep een kwaadaardige poliep verwijderd en worden zijn darmen en lymfeklieren regelmatig nauwkeurig gemonitord.

In september 2015 lag de oproep voor het bevolkingsonderzoek darmkanker bij de familie Vijfvinkel in de bus. Aart Vijfvinkel schoof het aan de kant. “Ik ben nooit ziek en heb nog nooit met het ziekenhuis te maken gehad, dus ik nam het niet zo serieus. Een griepprik haal ik ook nooit”, zegt hij. “Maar mijn vrouw stond erop dat ik aan het onderzoek zou meedoen. ‘Je krijgt het gratis aangeboden, dus waarom zou je het niet doen?’, vond ze. Uiteindelijk heb ik het in december toch maar ingestuurd.”

Endoscopie

Toen hij in januari 2016 werd opgeroepen voor een endoscopie (darmonderzoek), besefte Aart Vijfvinkel dat het menens was. “Een beetje”, geeft hij toe, “want in de begeleidende brief stond dat het maar in vijf procent van de gevallen om kanker gaat. Maar ik bleek tot die vijf procent te horen: van de drie verwijderde poliepen bleek er eentje kwaadaardig. Later zijn nog drie poliepen weggehaald, maar gelukkig waren die goed. Alleen was tijdens een scan een verdikking van de darmwand gezien en vergrote lymfeklier. Ik kon kiezen: of een stukje darm ertussenuit halen of periodiek laten controleren. Alle beslissingen worden in een multidisciplinair oncologisch team besproken met chirurg, MDL arts etc. In overleg met de specialist, maag-, darm-, leverarts Meurs, koos ik voor het laatste.”

Zorgvuldig handelen

Controle houdt in dat de maag-, darm-, leverartsen periodiek darmonderzoek verrichten. Het voelt goed dat de specialisten echt heel zorgvuldig handelen. Tegen iedereen die de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek krijgt, wil ik dan ook zeggen: maak er gebruik van en kies vooral voor het ziekenhuis, niet voor een commerciële kliniek. In het ziekenhuis wordt het meteen opgepakt en staat een team van deskundigen klaar. Gewoon doen, het is  een klusje van niks: wat ontlasting in een potje doen en opsturen. Had ik het pas bij de volgende oproep, na twee jaar, gedaan, dan was ik te laat geweest.”

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Het bevolkingsonderzoek darmkanker is voor mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. Ieder jaar ontvangt een groep inwoners uit een aantal geboortejaren een uitnodiging om deel te nemen.

Bij het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt gekeken of er bloed in de ontlasting zit. Bloed in de ontlasting kan een teken zijn van darmkanker. Als darmkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de kans op een succesvolle behandeling groter

Verschillende oorzaken

Bloed in de ontlasting kan verschillende oorzaken hebben. Het kan te maken hebben met darmkanker of poliepen, maar kan ook andere oorzaken hebben, zoals aambeien. Dit is nog niet bekend. Er is vervolgonderzoek in het ziekenhuis nodig om uit te zoeken of dit te maken heeft met darmkanker, poliepen of een andere oorzaak. Bij het overgrote deel van de mensen heeft dit niet te maken met darmkanker. Er is vervolgonderzoek nodig naar de oorzaak.

Vervolgonderzoek

Het vervolgonderzoek bestaat uit twee afspraken: een intakegesprek met  voorlichting en een inwendig kijkonderzoek van de dikke darm. Direct na het darmonderzoek licht de arts u in over wat er tijdens het onderzoek is gevonden.

Het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt binnen Noordwest Ziekenhuisgroep uitgevoerd door de afdeling maag-, darm- en leverziekten. De afdeling is een officieel geregistreerd coloscopiecentrum voor het Bevolkingsonderzoek Midden-West. Naast Alkmaar hebben we sinds begin 2016 in Schagen aan de Kaagweg 25 een endoscopieafdeling waar veel onderzoeken voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker worden uitgevoerd. Onze gespecialiseerde artsen en medewerkers werken op beide locaties.

Mocht er bij het vervolgonderzoek darmkanker worden geconstateerd, dan kunt u voor de verdere behandeling terecht in het oncologisch centrum van Noordwest Ziekenhuisgroep.