• NL

Als medisch nucleair werker verricht je onderzoek met behulp van radioactieve stoffen (isotopen). Hiermee kan je het menselijk lichaam onderzoeken. Door een patiënt een kleine hoeveelheid radioactieve stof toe te dienen, kun je met behulp van gespecialiseerde apparatuur een diagnose stellen. Bepaalde ziektes kunnen met radioactieve stoffen lokaal worden behandeld. De benodigde radioactieve stoffen maak je zelf klaar in een speciaal laboratorium(hotroom). Op de afdeling nucleaire geneeskunde komen patiënten van alle leeftijden met allerlei soorten aandoeningen. Het is dus belangrijk dat je goed met mensen om kunt gaan. Daarnaast is affiniteit met computers en andere apparatuur noodzakelijk.

Opleiding MBRT

Met de opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken word je opgeleid tot MBRT-laborant. De opleiding bestaat uit de werkvelden radiodiagnostiek, echografie, radiotherapie en nucleaire geneeskunde. Je word opgeleid om in al deze vakgebieden te kunnen werken. Het is een hbo-opleiding van 4 jaar, waarbij je kan kiezen uit een duale of voltijd variant. De duale variant is een combinatie van werken en leren in een door jou gekozen werkveld. Je zal dan ook moeten solliciteren naar een duale MBRT-plek in het ziekenhuis op de afdeling nucleaire geneeskunde. Daarnaast loop je stages in de andere werkvelden. De duale opleiding begint met een beroepsvoorbereidende periode van 13 weken, vervolgens start je met werken en leren op de gekozen afdeling in het ziekenhuis.

Meer informatie

Lees meer informatie over de opleiding MBRT op de website van Hogeschool InHolland in Haarlem.

Een kijkje op de afdeling

Agnes en Lars zijn medische beeldvorming- en bestralingsdeskundigen op de afdeling nucleaire geneeskunde op locatie Alkmaar. Zij spelen de hoofdrol in de documentaire ‘Eerste Week, Laatste Week’ van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW). 

In de documentaire zie je een portret van Lars (25) en Agnes (66). Hij begint net en zij gaat bijna met pensioen. Met de documentaire wil PFZW medewerkers in de zorg en welzijn laten zien die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor anderen. Filmmaker Wim van der Aar volgde Agnes en Lars in hun werkweek. 

Bekijk hier het filmpje.

 

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Medisch nucleair werker