• NL
Gepubliceerd: 06-11-2020, laatst gewijzigd: 18-11-2020

Renovatie brengt Huize Westerlicht naar 21e eeuw

De renovatie van Huize Westerlicht, een van de rijksmonumenten op het ziekenhuisterrein in Alkmaar, is gereed. Bouwbedrijf Heijmans heeft het pand opgeleverd en daarmee weer overgedragen aan Noordwest Ziekenhuisgroep. In november wordt het pand verder ingericht. Begin december verhuizen de kantoren van ondersteunende afdelingen van Noordwest. Later die maand volgen de leslokalen en kantoren van de Noordwest Academie, het opleidingsinstituut voor toekomstige dokters en verpleegkundigen.

Virtuele tour
Passend bij de huidige coronamaatregelen heeft Noordwest een virtuele tour gemaakt door het gerenoveerde Huize Westerlicht. Deze tour biedt 360-gradenfoto’s en een schat aan informatie en historische foto’s van veel plekken in het pand. De tour is voor alle geïnteresseerden te bekijken via www.nwz.nl/westerlicht-tour (op pc, smartphone en tablet). Onderstaande video geeft ook een mooie impressie van hoe Huize Westerlicht er momenteel van binnen uitziet. Noordwest hoopt in betere tijden alsnog rondleidingen te kunnen organiseren.

(tekst loopt door onder video)

Renovatie
Naar een ontwerp van DOK Architecten heeft bouwbedrijf Heijmans het verzorgingshuis uit 1932 gemoderniseerd en verduurzaamd. Tegelijkertijd zijn originele details, zoals de karakteristieke glas-in-loodramen, behouden gebleven. De gevel aan de voorzijde is in oude glorie hersteld. De zolder, een geliefd onderkomen voor vleermuizen, is in tact gebleven. Jurgen Sernee, lid van de raad van bestuur van Noordwest: “De architect is er met het ontwerp in geslaagd om een goede balans te vinden tussen historie, modernisering en verduurzaming. De industriële look voor het interieur en de achtergevel brengen Huize Westerlicht naar de 21e eeuw. De renovatie maakt het mogelijk om het pand een waardige herbestemming te geven.

Belangrijke schakel
De renovatie van Huize Westerlicht is een belangrijke schakel in de gehele vernieuwbouw van Noordwest op locatie Alkmaar. De kantoren die verhuizen, waren voorheen gehuisvest in de gebouwdelen die momenteel gesloopt worden. Met deze sloop maakt Noordwest ruimte voor de nieuwbouw.

Veiligheid en duurzaamheid voorop
Heijmans en Noordwest kijken terug op een goede samenwerking, waarbij een veilige werkomgeving en duurzaamheid voorop stonden. Willem de Kleuver, projectmanager bij Heijmans: “Iedereen moet aan het einde van de werkdag ongedeerd naar huis kunnen. We zijn er trots op dat we het werk afgerond hebben zonder ongevallen met verzuim. De gedeelde duurzaamheidsambitie leidde onder andere tot de selectie van onderaannemers uit de regio Noord-Holland, de aansluiting op het warmtenet van HVC en het hergebruik van bestaande houten balken.”

Meer informatie en contact
Zie voor meer informatie over de vernieuwbouw van Noordwest: www.noordwestbouwt.nl

Neem bij vragen, opmerkingen of overlastsituaties graag contact op:

  • Maandag t/m donderdag, tijdens kantooruren:
    bureau vernieuwbouw Noordwest Ziekenhuisgroep tel. 072 - 548 2388 / e-mail: vernieuwbouw@nwz.nl
  • Op vrijdag en buiten kantooruren:
    receptie/beveiliging Noordwest Ziekenhuisgroep tel. 072 - 548 4444
     

Foto: ondertekening documenten oplevering Huize Westerlicht door
Timo van Rosmalen, Heijmans (l) en Jurgen Sernee, Noordwest Ziekenhuisgroep (r).

Deel dit artikel:

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Nieuws