• NL
Gepubliceerd: 02-02-2024, laatst gewijzigd: 02-02-2024

Noordwest en Dijklander verwijzen patiënten digitaal naar elkaar (update)

Update, 2 februari 2024

Steeds meer afdelingen van Noordwest en het Dijklander Ziekenhuis kunnen inmiddels patiënten digitaal verwijzen. Delen van het dossier van de patiënt, waaronder brieven, onderzoeksverslagen en pdf-bestanden worden daarbij snel, veilig en foutloos meegestuurd en uitgewisseld tussen de digitale systemen van de ziekenhuizen. Ze komen dan direct in het patiëntendossier, zonder dat de informatie handmatig hoeft te worden overgenomen.

Digitaal verwijzen is beschikbaar voor de volgende specialismen:

  • orthopedie
  • neurologie
  • neurochirurgie
     

Amsterdam UMC 
Naar verwachting komt digitaal verwijzen medio 2024 ook beschikbaar tussen Noordwest en Amsterdam UMC voor een of meerdere specialismen.

- - - - - -

Oorpspronkelijk bericht, 14 april 2023

Het Dijklander Ziekenhuis en Noordwest Ziekenhuisgroep kunnen sinds kort patiënten digitaal naar elkaar doorverwijzen. Alle benodigde gegevens komen gelijk op de juiste plek in het patiëntendossier, zonder dat de informatie handmatig overgenomen hoeft te worden. Een belangrijke stap in de verbetering van patiëntenzorg. 

Landelijk programma
Het digitaal verwijzen van patiënten van het ene naar het andere ziekenhuis maakt onderdeel uit van VIPP 5 (Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional). Zorginstellingen krijgen via dit landelijke programma subsidie om digitale informatie-uitwisseling met patiënten en tussen zorginstellingen onderling te verbeteren. 

Eerste afdelingen
De afdeling neurochirurgie van beide ziekenhuizen is de eerste die op deze manier patiënten digitaal verwijst. Voorheen werd een verwijzing via brief, per e-mail of zelfs nog per fax geregeld. De patiëntgegevens moesten eerst uit HiX (het systeem waarin alle patiëntendossiers worden opgeslagen) van het ene ziekenhuis gehaald worden en werden vervolgens door het andere ziekenhuis weer naar hun systeem gekopieerd. Dankzij het digitaal verwijzen komen de patiëntgegevens uit HiX via het Zorgplatform direct aan in het HiX-systeem van het andere ziekenhuis. Naar elkaar verwijzen gebeurt in de praktijk best vaak. Bas Idema, neurochirurg Noordwest: ‘Op deze manier realiseren we een snelle samenwerking, de overdracht en alle informatie is meteen op de goede plek. Het digitaal verwijzen is een veilige manier van werken omdat de kans op fouten een stuk kleiner is. Bovendien scheelt het in werk voor de zorgondersteunende collega’s’. 

Stap vooruit
Het digitaal verwijzen past binnen de ontwikkeling van digitaal werken in de zorg. Voor alle ziekenhuizen is dit een steeds belangrijker onderwerp. Digitalisering helpt zorgprocessen te vereenvoudigen en patiënten sneller te helpen. Uiteindelijk zullen zoveel mogelijk verwijzingen digitaal gaan. 

Deel dit artikel:

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Nieuws