• NL
Gepubliceerd: 19-10-2023, laatst gewijzigd: 19-10-2023

Nieuw: robotchirurgie in Noordwest

Noordwest Ziekenhuisgroep krijgt op locatie Alkmaar een Da Vinci operatierobot. Robotchirurgie geeft ons de mogelijkheid om bij complexe operaties nog preciezer te opereren en meer operaties laparoscopisch (via een kijkoperatie) uit te voeren. Met deze medische innovatie zet Noordwest de volgende stap naar toekomstbestendige zorg. In eerste instantie wordt robotchirurgie bij Noordwest ingezet bij ingrepen vanuit oncologische chirurgie, urologie en oncologische gynaecologie. Het doel is om dat verder uit te breiden. In de komende maanden worden specialisten en operatieassistenten geschoold om te gaan werken met de operatierobot.


Beeld: Intuitive Surgical Operations, Inc

Beste zorg dichtbij huis
Noordwest streeft als topklinisch ziekenhuis continu naar het verbeteren van onze zorg en de processen daaromheen. De aanschaf van een operatierobot is daarom heel belangrijk voor Noordwest. Deze innovatieve ontwikkeling zorgt ervoor dat patiënten uit onze regio ook in de toekomst dichtbij geholpen kunnen worden met de meest moderne behandelmethoden. Oncologisch chirurg Hermien Schreurs: ‘De operatierobot stelt ons in staat om de beste zorg te blijven leveren. Het is een mooi voorbeeld van hoe we de vernieuwing in de zorg binnen Noordwest zó kunnen inzetten dat patiënten er direct de resultaten van merken.’

Trots op medische innovatie
Op dit moment behoort robotica, samen met digitalisering en kunstmatige intelligentie, tot de meest prominente trends binnen de gezondheidszorg. De operatierobot is een buitengewoon waardevol instrument. Hij neemt geen menselijke taken over, maar kan gezien worden als een soort verlengstuk in de operatiekamer. Hermien Schreurs: ‘De robot kan bepaalde bewegingen en bochten maken die wij niet met onze handen kunnen maken. Het zorgt ervoor dat nog meer operaties minimaal invasief kunnen worden uitgevoerd. Dit is een groot voordeel voor de patiënt; robotchirurgie kan zorgen voor minder bloedverlies, minder pijn en minder littekenweefsel. Hierdoor kan een patiënt sneller herstellen.’

Toekomstige zorg
Noordwest werkt op verschillende gebieden aan de toekomst van de gezondheidszorg. Ons doel is om de zorg voor de inwoners van onze regio beschikbaar en toegankelijk te houden. Naast medische innovaties zoals de operatierobot, bouwt Noordwest momenteel aan twee nieuwe, state-of-the-art locaties in zowel Alkmaar als Den Helder. Bovendien zetten we ons in voor de digitalisering en verduurzaming van de zorg.


5-jarig bestaan Noordwest Oncologisch centrum
Ons oncologisch centrum bestaat dit jaar 5 jaar. Patiënten kunnen bij ons terecht voor de zorg rondom vrijwel alle vormen van kanker: van onderzoek en diagnose tot de behandeling en radiotherapie. Dat gebeurt volgens de laatste inzichten. De operatierobot is daarop een heel waardevolle aanvulling.

Deel dit artikel:

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Nieuws