• NL

Bij onderzoek op de afdeling medische microbiologie van Noordwest Ziekenhuisgroep wordt afgenomen patiëntenmateriaal, denk aan urine of bloed, onderzocht op ziekteverwekkende micro-organismen. De uitslag is negatief als er géén micro-organismen gevonden worden. De uitslag is positief, als er wél bepaalde micro-organismen gevonden worden. Bij een positieve uitslag is soms vervolgonderzoek nodig.

Vergoeding laboratoriumonderzoek

Niet al het laboratoriumonderzoek wordt standaard vanuit de basisverzekering vergoed. Denk aan een medische keuring voor de aanvraag van een hypotheek of een vaccinatiecontrole voor een buitenlandse reis. Vraag daarom altijd van tevoren bij uw zorgverzekeraar na voor welke kosten u wel of niet verzekerd bent.

Wat kost laboratoriumonderzoek?

Wat een onderzoek kost, is afhankelijk van:

  • het type onderzoek
  • het aantal verrichtingen per onderzoek (deeltesten)
  • welke vervolgonderzoeken en/of -testen nog nodig zijn


Welke vervolgonderzoeken nog meer nodig zijn, is afhankelijk van de uitslag. Dit wordt dus pas gedurende het laboratoriumonderzoek duidelijk. Daardoor is het totaalbedrag van tevoren niet altijd bekend. U weet daardoor ook pas na afronding van het gehele onderzoek hoeveel u eventueel zelf moet betalen. Het tarief dat in rekening wordt gebracht is afhankelijk van de gemaakte afspraken tussen uw zorgverzekeraar en Noordwest. U kunt hiervoor altijd contact voor opnemen met uw zorgverzekeraar. Houdt u verder rekening met eventuele bijkomende kosten voor bloedafname en een mogelijke inhouding op uw verplichte eigen risico.

Orderkosten
Bij elke laboratoriumaanvraag wordt per dag, per patiënt en per soort afnamemateriaal (urine, ontlasting etc) éénmaal het zogenoemde ordertarief in rekening gebracht. Dit is om de kosten van het verwerken van de aanvraag te dekken.

Declaratiecodes van microbiologisch laboratoriumonderzoek

Hieronder vindt u de declaratiecodes van de onderzoeken die uw arts kan aanvragen. Met de declaratiecodes kunt u het tarief opvragen bij uw zorgverzekeraar. De tarieven zijn gebaseerd op een negatieve uitslag van de laboratoriumtest. Is de uitslag positief? Dan kunnen de kosten hoger uitvallen omdat er dan soms extra onderzoek nodig is.

Wie kunt u bellen met vragen?

Met eventuele vragen kunt u contact opnemen met:

  • zorgverzekeraar met vragen over vergoeding, tarieven, eigen risico en uitleg over de factuur
  • servicedesk kosten & vergoedingen van Noordwest Ziekenhuisgroep met vragen over de betaling van de factuur: dat kan van maandag t/m vrijdag van 08:30 - 12:30 uur en van 13:00 - 16:30 uur via telefoon 072 - 548 3867 of stuur een mail naar servicedeskfinancien@nwz.nl
  • (huis)arts met vragen over het onderzoek
     

Met eventuele andere vragen kunt u contact opnemen met het laboratorium voor medische microbiologie, telefoon 072 - 548 3668, of via e-mail servicemicrobiologie@nwz.nl.

 

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Kosten laboratoriumonderzoek