• NL

Noordwest Ziekenhuisgroep is rookvrij


De locaties van Noordwest Ziekenhuisgroep zijn rookvrij vanaf 1 oktober 2019. Patiënten, bezoekers, medewerkers, leveranciers en passanten mogen niet roken op het terrein. Dit geldt ook voor de parkeerterreinen bij de locaties. Helpt u ons om Noordwest helemaal rookvrij te houden? Dank u wel!

Lees het nieuwsbericht

----------------------------------------

Antwoorden op veelgestelde vragen

Ik word binnenkort opgenomen en ben een roker. Wat nu?
Noordwest kan u in deze periode ondersteunen met begeleiding en eventueel nicotinevervangende middelen. Dit kunt u aangeven bij uw behandelend arts of een zorgverlener op de afdeling.

Ik heb een afspraak of ga op bezoek in het ziekenhuis en ben een roker. Wat nu?
Op het terrein van Noordwest Ziekenhuisgroep is volledig rookvrij. Er zijn geen faciliteiten voor rokers. Wij vragen u om het roken van een sigaret uit te stellen tot na het bezoek aan het ziekenhuis.

Waarom is Noordwest rookvrij per 1 oktober 2019?
Noordwest wil dat het ziekenhuis - zowel binnen als buiten - een gezonde omgeving is voor haar patiënten, bezoekers en medewerkers. Een rookgelegenheid op het terrein past daar niet bij. Roken is een belangrijke oorzaak van ziekte en vroegtijdig overlijden. Het draagt in belangrijke mate bij aan het ontstaan van o.a. hart- en vaatziekten en longkanker. Meeroken kan ook leiden tot gezondheidsklachten. Wij willen daarom niet dat kinderen, maar ook andere patiënten en bezoekers die naar het ziekenhuis komen, blootgesteld worden aan sigarettenrook op het terrein van het ziekenhuis. Wij zien het als ziekenhuis als onze taak om roken zoveel mogelijk te ontmoedigen en patiënten te adviseren om te stoppen. Noordwest sluit zich aan bij de beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’. Het doel van de Rookvrije Generatie is om ieder kind dat geboren wordt de kans te geven om rookvrij op te groeien.

Worden alle locaties van Noordwest rookvrij?
Het rookbeleid geldt voor heel Noordwest, dus ook voor de buitenlocaties. Daar vallen, naast de ziekenhuizen in Alkmaar en Den Helder, ook onze locaties in Schagen, Heerhugowaard, Limmen, Texel en het Pijncentrum en de Labotheek in Alkmaar onder. Wij zullen waar mogelijk op het terrein van deze locaties aangeven dat het een rookvrij terrein betreft.

Waar kunnen mensen vanaf 1 oktober 2019 roken?
Buiten het ziekenhuisterrein kunnen mensen roken. Wij vragen iedereen om hierbij rekening te houden met de omwonenden. 

Geeft dit overlast voor de bewoners in de straten rondom de ziekenhuizen?
Wij begrijpen dat bewoners van de straten rondom het ziekenhuis bang zijn dat dit besluit voor overlast zal zorgen omdat rokers nu buiten het terrein een sigaret zullen gaan roken. Wij zullen dit in de gaten houden. Woont u in de omgeving van het ziekenhuis en ondervindt u overlast van rokers vanuit het ziekenhuis? Neem dan contact op met bureau patiëntbeleving. Zij zijn bereikbaar op telefoonnummer 072 - 548 3501.

Hoe wordt er gehandhaafd als blijkt dat toch wordt gerookt binnen de rookvrije zone?
Ons rookvrij-beleid wordt opgenomen in onze huisregels. Van patiënten, bezoekers, medewerkers, passanten en leveranciers verwachten wij dat zij zich aan de huisregels houden. Wie de huisregels overtreedt kan hierop aangesproken worden door medewerkers van de beveiliging, entreecoaches en overige medewerkers van Noordwest.

Ik wil stoppen met roken. Waar kan ik terecht?
Veel huisartspraktijken bieden begeleiding bij stoppen met roken via de praktijkondersteuner. Op dit moment is het ook zo dat mensen die in het ziekenhuis behandeld worden voor een rookgerelateerde aandoening verwezen worden naar een organisatie in de regio om u te helpen bij het stoppen met roken. Hier krijgt u begeleiding van gespecialiseerde long- en of praktijkdeskundigen (coaches). Uw behandeld specialist kan u adviseren contact op te nemen met deze organisatie via het e-mailadres: stoppenmetroken@aanmelden.zorgring.nl. Lees meer hierover in de patiëntenfolder.

Geldt het verbod voor alle rookwaar?
Ja, het verbod geldt voor alle rookwaar. Hieronder vallen sigaretten, sigaren, pijptabak, de e-sigaret en ‘rookvrije sigaretten’, zoals de iQos/Heets en alle andere rookgerei. 

Mijn vraag staat er niet tussen, waar kan ik terecht?
Wordt uw vraag over het rookbeleid van Noordwest hierboven niet beantwoord? Stuur dan een e-mail naar communicatie@nwz.nl.

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Rookvrij ziekenhuisterrein