• NL
 info

Bij een inleiding brengt men de bevalling kunstmatig op gang door middel van medicijnen die weeën opwekken. Indicaties voor het inleiden van een bevalling zijn onder andere ‘overdragenheid’ van de zwangerschap (over tijd zijn), langdurig gebroken vliezen of hoge bloeddruk in de zwangerschap. Het inleiden van een bevalling gebeurt altijd in het ziekenhuis door een arts-assistent of klinisch verloskundige onder verantwoordelijkheid van een gynaecoloog.

Hoe kunt u zich voorbereiden op het inleiden van de bevalling?
Ter beoordeling of inleiden mogelijk is doet de arts-assistent, klinisch verloskundige of gynaecoloog eerst een inwendig onderzoek. Dit gebeurt vaak al op de polikliniek. Op basis van dit onderzoek wordt beoordeeld of inleiden (weeënstimulatie met behulp van een infuus) mogelijk is of dat er eerst een gel ingebracht moet worden om de baarmoedermond rijp te maken voor inleiding. Over het algemeen kunt u dezelfde spullen meenemen als bij een gewone bevalling: kleding voor uzelf voor tijdens en na de bevalling, toiletartikelen en babykleertjes. Het beste kunt u ook wat meenemen als tijdverdrijf zoals een boek of puzzel. De eerste uren zijn er soms nog niet zoveel weeën: afleiding kan dan welkom zijn.

Wat kunt u verwachten na een inleiding?
Bij elke bevalling kunnen complicaties optreden, of de bevalling nu wordt ingeleid of niet. Bij een inleiding is het risico op een kunstverlossing, zoals het gebruik van de vacuümpomp of keizersnede wat groter. In principe is het herstel na een inleiding hetzelfde als na een natuurlijke bevalling. Wanneer er geen complicaties optreden en er geen medische reden is voor u en/of uw baby om te blijven, kunt u gewoon naar huis na de inleiding.

Fotoverhaal over bevallen
Wilt u weten hoe het is om bij Noordwest ziekenhuisgroep te bevallen? Bekijk dan ons fotoverhaal, waarin wij proberen zo goed mogelijk uit te leggen wat u kunt verwachten als u bij ons komt bevallen.

Fotoverhaal een keizersnede
Ook hebben wij een fotoverhaal over een keizersnede. Dit fotoverhaal vertelt wat er voor, tijdens en na een keizersnede is te verwachten.

Websites

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Inleiding bevalling, locatie Alkmaar