• NL
 info

Een versie is een behandeling waarbij de klinisch verloskundige of gynaecoloog de baby uitwendig probeert te draaien van een afwijkende ligging naar een hoofdligging. Dit wordt meestal gedaan rond de 36-37 weken zwangerschap. Tot die tijd draaien veel kinderen uit zichzelf nog naar een hoofdligging. Na deze periode is de kans op spontaan draaien veel kleiner.
Een versie wordt gedaan om de kans op een normale vaginale bevalling te vergroten.

Hoe kunt u zich voorbereiden op een versie?
De versie vindt plaats op de verloskamers van het ziekenhuis. Vooraf wordt een CTG (cardiotocogram) gemaakt waarmee men de harttonen van de baby controleert. Tevens wordt de ligging van de baby bepaald. Het is belangrijk dat u ontspannen ligt en uw buikspieren niet aanspant tijdens het draaien van de baby. Soms wordt er weeënremming gebruikt, dan is er meestal sprake van onderzoek naar een middel waarmee het hoogste succes wordt gehaald.
Na de versie wordt opnieuw een CTG gemaakt ter controle van de harttonen van de baby. Een tijdelijke en kortdurende daling van de hartslag van de baby is normaal en zal zich meestal snel weer herstellen.

Wat kunt u verwachten na een versie?
U kunt na de versie weer naar huis. Uw buik zal enkele dagen wat beurs aanvoelen. Wanneer de versie is geslaagd kunt u in principe gewoon thuis bevallen, tenzij er een andere reden is voor een ziekenhuisbevalling. Wanneer het niet is gelukt om de baby te draaien blijft u onder controle in het ziekenhuis voor de rest van uw zwangerschap en bevalling.

Uw voorbereiding: onze fotoverhalen

  • Keizersnede
    In het geval van een geplande keizersnede kunt u zich goed voorbereiden. Zo krijgt u uitgebreide voorlichting over de operatie, op de polikliniek en op de verpleegafdeling verloskunde. Ook kunt u ons fotoverhaal ‘keizersnede’ bekijken, waarin we u graag uitleggen wat u en uw partner voor, tijdens en na de keizersnede kunnen verwachten.
  • Bevallen
    Komt u voor een bevalling naar ons ziekenhuis? Dan attenderen wij u ook graag op ons fotoverhaal ‘bevallen bij Noordwest Ziekenhuisgroep’.

Websites

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Versie, locatie Alkmaar