• NL
 ziektebeeld
 specialisme
 folders
Geen folders gevonden.
 info

De KNO-arts maakt bij de behandeling van reukstoornissen onderscheid in conductieve en perceptieve reukstoornissen.

Behandeling conductieve reukstoornis
Conductieve reukstoornis wordt veroorzaakt door verstopping van de neus door bijvoorbeeld neuspoliepen of ontteking in de neusbijholten (chronische sinusitis). De reuk verbetert vaak na behandeling van de verstopping door medicijnen of een operatie. Helaas is dit effect niet altijd permanent. Bij een deel van de patiënten met chronische sinusitis en neuspoliepen zal na een verbetering van de reuk binnen 1 jaar na behandeling weer een terugval van het reukvermogen optreden.

Behandeling perceptieve reukstoornis
Voor perceptieve reukstoornissen (beschadiging van het reukepitheel, zenuwbaan of hersenen) bestaat tot op heden geen effectieve behandeling.

Bij reukverlies na een bovenste luchtweginfectie, de zogenaamde postvirale anosmie, herstelt u vaak wel spontaan. Meestal merkt u tussen de 3 en 6 maanden eerst een vreemde reuksensatie op. De maanden daarna herstelt u verder, maar helaas krijgt u bijna nooit uw normale reukvermogen terug.

Bij reukverlies na een schedeltrauma is het reukverlies over het algemeen permanent en is er ook geen behandeling mogelijk.

Als er geen mogelijkheden voor behandeling bestaan, is het belangrijk dat u het reukverlies als handicap accepteert en hier zo goed mogelijk mee om gaat.

Websites

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Reukstoornisbehandeling