• NL
 ziektebeeld

Geen ziektebeelden gevonden.

 specialisme
 folders
Geen folders gevonden.
 info

Embolisatie is een behandeling waarbij een radioloog afwijkende bloedvaten die een bloeding (kunnen) veroorzaken, dichtmaakt met speciale veertjes (coils) of bolletjes (partikels). Dit gebeurt via een slangetje (katheter) dat via de (slag)ader in de lies wordt ingebracht. Na de behandeling heeft u een aantal uren bedrust.

Embolisatie vals aneurysma
Een vals aneurysma is een zwakke plek in een bloedvat, die ontstaat door beschadiging van het weefsel. Het ontstaat meestal na eerdere ingrepen via de lies. Er ‘lekt’ dan bloed tussen de binnenwand en de buitenwand van het bloedvat, waardoor er een zwelling in de lies ontstaat. De radioloog onderzoekt de zwelling met het echo-apparaat en bepaalt of het aneurysma geschikt is om te behandelen. Als dat goed mogelijk lijkt, wordt er een dunne naald in het valse aneurysma gebracht en wordt er langzaam thrombine in gespoten. Dit medicijn zorgt dat het bloed in het vals aneurysma stolt, waardoor ook de lekkage uit het bloedvat zal stoppen. De behandeling duurt ongeveer 15 minuten. De behandeling wordt een dag later nog met echo gecontroleerd. Na verloop van tijd zal de zwelling minder worden. Dit kan enkele weken duren.

Hoe bereidt u zich voor op een embolisatie?
U mag op de dag van de behandeling licht ontbijten met een kopje thee en een beschuitje of een beetje yoghurt. Houdt u er verder rekening mee dat u voor het onderzoek langere tijd op uw rug moet liggen. In geval van spoed vervallen alle voorbereidingen.

Bent u zwanger?
Bent u zwanger of denkt u dat u zwanger bent? Neem dan direct contact op met uw arts of radioloog. Of geef het meteen door aan de laborant of assistent die u oproept uit de wachtkamer. Dan gaat het onderzoek niet door.

Wat kunt u verwachten na een embolisatie?
Voor goed herstel van de aanprikplek in de lies is het belangrijk dat u na de behandeling één tot enkele dagen rustig aan doet en niet zwaar tilt. Dit helpt om de bloeding te stoppen.

Websites

Geen websites gevonden.

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Embolisatie