• NL
 info

Botankers of orthodontische schroefjes ondersteunen de correctie van het gebit en de onder- of bovenkaak. Door een vast punt in de kaak te maken, kunnen tanden, kiezen of de hele kaak verplaatst worden. Uw orthodontist en kaakchirurg overleggen met u welke behandeling voor u (of uw kind) geschikt is.

Wat is een botanker?
Een botanker is een klein plaatje van metaal (titanium) met twee of drie schroefgaatjes. Een botanker is ongeveer twee centimeter lang. Aan het einde van het anker zit een klein haakje voor het vastmaken van een orthodontische draad of elastiek. Doordat deze draad en/of het elastiek de beugel verbindt met het botanker staat er extra kracht op de tanden en kiezen. Het botanker draagt zo bij aan de werking van de beugel voor de correctie van de stand van het gebit en/of kaak.

Plaatsen van een botanker
De kaakchirurg maakt een kleine snede in het tandvlees en plaatst het anker op het kaakbot (in de bovenkaak ter hoogte van de eerste grote kies, in de onderkaak ter hoogte van de hoektand). De wond wordt gehecht met oplosbare hechtingen. 1 tot 2 weken na de ingreep verbindt de orthodontist uw beugel met het anker met een elastiekje of orthodontische draad.

Wat is een orthodontisch schroefje?
Een orthodontisch schroefje is heel klein schroefje van 6 tot 12 mm lang. Het is gemaakt van metaal (titanium). Een schroefje is gemakkelijker te plaatsen en te verwijderen dan een botanker, maar is ook minder sterk. Uw orthodontist en kaakchirurg overleggen van tevoren met u wat in uw geval het beste is: een botanker of een schroefje.

Plaatsen van een orthodontisch schroefje
De kaakchirurg plaatst het schroefje met een soort schroevendraaier in het bot. Het kan zijn dat de kaakchirurg eerst een klein gaatje moet boren.

Hoe kunt u zich voorbereiden op het plaatsen van een botanker of orthodontische schroeven?
Voor de ingreep krijgt u een plaatselijke verdoving. 

Websites

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Botanker en orthodontische schroeven