• NL
 info

Wat kan ik zelf doen als zwanger worden niet vanzelf gaat?
Het lijkt een open deur, maar een gezond en regelmatig leven is belangrijk als je zwanger wilt worden of zwanger bent. Roken is slecht voor de gezondheid en beperkt de vruchtbaarheid van de vrouw en de man. Rokende vrouwen hebben bijvoorbeeld 50% minder kans op een zwangerschap dan niet rokende vrouwen tijdens IVF. Roken heeft ook invloed op de spermakwaliteit en het bevruchtend vermogen van de spermacellen. Ook is er een groter risico op miskramen, buitenbaarmoederlijke zwangerschap en complicaties bij een doorgaande zwangerschap.
Ook overgewicht (BMI> 25) is van invloed op de kans op zwangerschap. Veel vrouwen met een BMI > 30 hebben cyclusproblemen die vaak oplossen als zij minstens 10% van hun lichaamsgewicht afvallen. Ook bij overgewicht is meer kans op miskramen en complicaties tijdens een zwangerschap.

Heeft u hulp nodig?
Als stoppen met roken, alcohol of afvallen niet makkelijk gaat, kunt u daarvoor ook contact opnemen met uw huisarts. Noordwest Ziekenhuisgroep werkt samen met een externe organisatie waar u begeleiding kunt krijgen bij het stoppen met roken. Het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk heeft een Lifestyle poli voor mensen met morbide obesitas (BMI>35) waar er in het uiterste geval een maag verkleinende operatie kan worden uitgevoerd.

Wat kunt u verwachten na aanpassing van uw levensstijl?
Het is nog niet duidelijk hoeveel een vrouw precies moet afvallen om zwanger te worden. Ook weten wij nog niet hoe lang u gestopt moet zijn met roken om de kans op zwangerschap te vergroten. In ieder geval zorgt het aanpassen van uw levensstijl voor een langere en gezondere levensverwachting!

Websites

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Vruchtbaarheid: wat kan ik zelf doen?