• NL
 info

Bij een IUI-behandeling (intra-uteriene inseminatie) wordt sperma in het lab bewerkt. De beste zaadcellen worden hierbij uit het sperma geselecteerd en vervolgens bij de vrouw ingebracht in de baarmoeder. Dit gebeurt op het moment van de eisprong. De eisprong wordt ondersteund met behulp van hormonen. Deze behandeling wordt toegepast als:

  • zwangerschap zonder duidelijke oorzaak meer dan 2 jaar uitblijft
  • slijm van de baarmoedermond minder van kwaliteit is
  • de zaadkwaliteit matig is
  • er een prognose berekening is gedaan, waarbij de kans op een spontane zwangerschap wordt geschat op < 30% het komende jaar
  • er te weinig zaadcellen in het sperma aanwezig zijn
Zo nodig kunnen we zaadcellen invriezen. Dit gebeurt in Amsterdam UMC, locatie AMC. We bewaren het ingevroren zaad in ons ziekenhuis. De IUI-behandeling kan dan ook bij (langdurige) afwezigheid van de man doorgaan. 

Kwaliteit van zorg

De zorg rond vruchtbaarheidsproblemen is in ons ziekenhuis goed geregeld. Dat blijkt uit de Monitor Fertiliteitszorg van Freya, de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Daarom ontvingen wij de zogenoemde Pluim voor de vruchtbaarheidszorg.
Meer informatie over de Monitor Fertiliteitszorg.

Hoe bereidt u zich voor op een IUI-behandeling?

Als man krijgt u instructies over hoe en wanneer het sperma moet worden opgevangen. Als vrouw krijgt u instructies voor het opwekken van de eisprong met hormonen. Voor de grootste kans op succes is het belangrijk dat u de instructies nauwkeurig opvolgt.

Wat kunt u verwachten na een IUI-behandeling?
De kans op een zwangerschap is 10% per cyclus. Na 6 behandelingen is 35% van de paren zwanger. Er worden in totaal ook maar 6 behandelingen uitgevoerd. Lees meer over vruchtbaarheid: wat kan ik zelf doen?

Websites

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: IUI-behandeling