• NL
 info

Oedeemtherapie is de verzamelnaam voor verschillende behandelingen waarbij vocht rond een wond of in weefsel afgevoerd wordt. Hierdoor heeft u minder last van pijn en zwelling na bijvoorbeeld een borstamputatie, het verwijderen van lymfeklieren uit de oksel (okselkliertoilet), ooglidcorrectie, facelift of een andere operatie.

U heeft voor oedeemtherapie altijd een verwijzing nodig van uw (huis)arts.

Vormen van oedeemtherapie
Manuele lymfedrainage
Dit is een speciale massagetechniek waarbij vocht rond de wond of in het weefsel afgevoerd wordt. (U heeft voor deze behandeling wél een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist.)

Ambulante compressietherapie
Bij ambulante compressietherapie krijgt u een zwachtel/verband om het gezwollen lichaamsdeel. Hierdoor neemt de zwelling af. U krijgt vervolgens een kous of bandage (verband) aangemeten zodat er niet opnieuw een zwelling kan ontstaan.

Littekenmassage
De huidtherapeut kan met littekenmassage onder andere de volgende klachten behandelen:

  • ophoping van collageen (hypertrofie)
  • roodheid, pijn en jeuk
  • verkleuring
  • verharding
  • verkleving
  • slechte doorbloeding
  • oedeem (vochtophoping)

Het kan zijn dat littekenmassage gecombineerd wordt met siliconengel-pleisters of corticosteroïd- injecties. U heeft dan een verwijzing nodig van uw (huis)arts.

Lymfetaping
Bij lymfetaping wordt speciaal lymfetape op verschillende manieren op de huid geplakt. Dit lymfetape stimuleert de afvoer van lymfevocht waardoor de pijn kan verminderen. Lymfetape kan ook gebruikt worden bij de behandeling van littekens.

Ondersteuning van de behandeling thuis (zelfmanagement)
Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u de behandeling ook zelf ondersteunt. Denkt u aan massage van een litteken of borst (na een operatie of reconstructie) en goede verzorging van de huid.

Vergoeding van de behandeling
Of uw zorgverzekeraar de behandeling vergoedt, is onder andere afhankelijk van uw zorgverzekering (pakket) en het type huidaandoening dat u laat behandelen.

Websites

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Oedeemtherapie