• NL
 info

De behandeling van snurken en/of licht obstructief slaapapneu (OSAS) bij de slaapkliniek is gericht op het wegnemen of sterk verminderen van de klachten zoals slaperigheid overdag en verminderen van de apneus tijdens het slapen. Er zijn verschillende soorten behandelingen mogelijk. Welke behandeling voor u het meest geschikt is hangt onder andere af van de ernst van de klachten. Uw behandelend arts informeert u over de mogelijkheden.

Begeleiding en leefregels
Bij een licht slaapapneu syndroom (OSAS) en/of snurken wordt allereerst geprobeerd met leefregels (lifestyle) de klachten te verminderen. Binnen de slaapkliniek zijn speciale begeleidingstrajecten ontwikkeld door de afdeling fysiotherapie en diëtetiek om u hierbij te adviseren en te begeleiden.

Wat kunt u zelf doen?
Met de volgende leefstijlaanpassingen kunt u het snurken en een licht slaapapneu syndroom verminderen:

  • Streef naar een goed lichaamsgewicht door gezond te eten en voldoende te bewegen.
  • Vermijd eventuele slaapmiddelen en kalmerende middelen.
  • Vermijd alcoholgebruik enkele uur voor het slapen.
  • Gebruik geen zware maaltijd vlak voor het slapen.
  • Stop met roken. De huisarts kan u hierover adviseren.
  • Slaap in zij- of buikligging. Als u de klachten overwegend in rugligging heeft, kan een hulpmiddel als ’Snore breaker’ of ’Night balance’ misschien helpen. Dit zijn apparaatjes die uw slaaphouding meten en - zo nodig - hierop reageren met een zachte trilling. Zo kunt u zelf naar een gezonde houding draaien zonder dat uw natuurlijke slaap wordt verstoord.


Behandelingen licht tot matig slaapapneu syndroom
Als aanpassing van uw leefstijl geen of onvoldoende resultaat heeft, zijn de volgende behandelingen mogelijk:


Spreekuur OSAS/CPAP bij matig tot ernstig slaapapneu syndroom
Bij een matig tot ernstig slaapapneu syndroom biedt meestal de CPAP-behandeling (Continue Positieve Ademhalings druk) uitkomst. Dit naast de bovengenoemde leefstijladviezen en/of een KNO-operatie. Binnen de slaapkliniek is een speciaal OSAS/CPAP-spreekuur. Als u een ernstige mate van slaapapneu heeft, kan uw behandelend specialist u naar dit spreekuur verwijzen. U krijgt informatie over de verschillende CPAP-apparaten en soorten maskers en u krijgt een voor u geschikt exemplaar aangemeten. Dit gebeurt door een gespecialiseerd CPAP-technicus.

Websites

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Slaapapneu en snurken behandeling