• NL
 info

U wordt binnenkort opgenomen voor een darmoperatie. Afhankelijk van uw aandoening krijgt u een kijkoperatie of een operatie met één buiksnede. De operatie die u krijgt, is verder sterk afhankelijk van het stadium van de aandoening en uw persoonlijke omstandigheden. Afhankelijk van de plaats van de operatie moeten uw darmen voor of tijdens de operatie gereinigd worden (laxeren). Een chirurg van een gespecialiseerd behandelteam, het zogenoemde colorectaal team, verwijdert tijdens de operatie het aangedane deel van de darm. Afhankelijk van uw herstel en persoonlijke situatie wordt u voor deze ingreep gemiddeld 3 tot 4 dagen opgenomen.


Hoe bereidt u zich voor op een darmoperatie?
De zorg voor en na een darmoperatie is helemaal gericht op snel herstel. U volgt daarvoor het zogenoemde ‘Versneld Herstel Programma’ (VHP). Voor goed en vlot herstel zijn eten, drinken, bewegen en pijnbestrijding rond de ingreep essentieel. U krijgt hier tijdens een zogenoemd VHP-gesprek met een verpleegkundige van het colorectaal team enkele weken voor de ingreep uitleg over. U krijgt de informatie mee, zodat u thuis alles rustig kunt nalezen. Bekijk ook het

Lees meer algemene informatie over uw opname en bekijk de voorlichtingsfilm ‘Goed voorbereid op uw operatie'.

Zorg voor een goede conditie
In het algemeen geldt dat een zo goed mogelijk conditie vóór de darmoperatie belangrijk is voor goed en vlot herstel. Houdt u zich daarom zo goed mogelijk aan de volgende leefregels:

  • eet gezond en gevarieerd
  • let ook op voldoende eiwitten (vlees, vis, zuivel en soja): eiwitten zijn belangrijk voor de opbouw van spieren
  • het is belangrijk dat u voor de ingreep niet (verder) afvalt, ook als u overgewicht heeft: neem contact met ons op als u minstens een kilo per week afvalt
  • stop met roken: roken is slecht voor genezing van de darmnaad en de wond
  • in lijn met de ‘Nederlandse norm voor gezond bewegen’ adviseren we u om dagelijks een half uur in een stevig tempo te wandelen (minstens 5 km per uur) of te fietsen (minstens 15 km per uur)


Herstel na een darmoperatie
Hoe snel u herstelt, hangt af van de grootte van de operatie, de aard van de aandoening en hoe u zich voelt. Het herstel verloopt in het begin snel. Maar het is prettig als u de eerste 2 weken wat hulp kunt krijgen van uw partner, familie of andere naasten. In het algemeen kunt u na zo’n 3 tot 6 weken alles weer doen wat u voor de operatie gewend was. Maar houd er rekening mee dat volledig herstel zo'n 3 tot 6 maanden in beslag neemt. Lees meer informatie in de patiëntenfolder.

Websites

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Darmoperatie