• NL
 info

Dermatofibrosarcoma protuberans is een soort huidkanker en kan op verschillende manier worden behandeld. Uw dermatoloog bepaalt na onderzoek in overleg met u de beste behandeling. Lees meer informatie over de behandelmethodes bij de behandeling van huidkanker

Meestal verwijdert de chirurg de tumor met ruim weefsel eromheen via een operatie. Ook verwijdert hij het onderliggende peesvlies. Dit eventueel in combinatie met aanvullende bestraling, geeft een volledige kans op genezing.

Controle bij dermatofibrosarcoma protuberans
Uw arts controleert u de eerste jaren regelmatig, na 5 jaar meestal 1 keer per jaar. Als u een sterk verhoogd risico op huidkanker heeft, is levenslange controle nodig.
Tijdens de controle bekijkt uw specialist het littekengebied en beoordeelt uw huid op eventuele nieuwe verdachte plekjes.

Zelf uw huid controleren
Naast de controle van uw huid door de specialist doet u er goed aan ook zelf uw huid in de gaten te houden. Het is beslist niet nodig uw huid elke dag te onderzoeken.
Daarbij moet u letten op:

  • Veranderingen in en rond het litteken
  • Nieuwe plekjes op een tot dan toe gave huid
  • Veranderingen in reeds bestaande plekjes
  • Zwellingen in bijvoorbeeld de hals, oksels of liezen

Merkt u een of meer van deze veranderingen op? Neem dan contact op met uw huisarts of maak eerder een afspraak bij uw specialist.

Risico beperken
Voor de lange termijn kunt u het risico op een nieuwe huidtumor beperken door zo voorzichtig mogelijk te zijn met blootstelling van uw huid aan ultraviolette straling. Dit geldt vooral als u een lichte huid heeft.

Advies
Omdat bij huidkanker erfelijkheid een rol kan spelen, is het verstandig om ook uw kinderen extra goed te beschermen.

Websites

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Dermatofibrosarcoma protuberans - behandeling