• NL
 info

Als uw kind hooikoorts heeft is het belangrijk om te voorkomen dat uw kind in contact komt met de stoffen waar allergisch voor is (de allergenen). Als dit niet haalbaar is, schrijft de arts anti-allergie medicijnen voor om de klachten te verminderen. In sommige gevallen wordt immunotherapie (desensibilisatie) voorgesteld. Bij deze behandeling wordt het natuurlijk afweersysteem van het lichaam stap voor stap veranderd, zodat het kind uiteindelijk minder heftig reageert op een allergische stof. 

Wat is immunotherapie? 
Bij deze behandeling krijgt uw kind via injecties of smelttabletten het allergeen toegediend.
Bij de injecties wordt de dosering van de stof steeds verhoogd. In de eerste fase krijgt het kind elke week 1 of meerdere injecties onder de huid van de bovenarm of bovenbeen, afhankelijk van het aantal te behandelen allergieën. De dosering wordt elke week opgehoogd, totdat na een aantal maanden de hoogste dosering is bereikt. Daarna krijgt uw kind elke maand een injectie gedurende 3 tot 5 jaar. 
Als uw kind een allergie heeft die met smelttabletten kan worden behandeld, neemt uw kind deze elke dag in gedurende 3 tot 5 jaar. De eerste inname gebeurt in het ziekenhuis.

Hoe kunt u uw kind voorbereiden op immunotherapie? 
De kinderarts geeft uitleg over de immunotherapie en de mogelijke bijwerkingen. De behandeling wordt altijd gestart in een relatief klachtenvrije periode. Voor kinderen met hooikoorts is dit in september of oktober, ruim voor het pollenseizoen. 

Wat kunt u verwachten na immunotherapie?
Na de behandeling zal de allergie bij de meeste kinderen sterk afnemen of zelfs verdwijnen.

Websites

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Hooikoorts behandeling bij kinderen