• NL
 info

Immunotherapie helpt het afweersysteem van het lichaam om kwaadaardige kankercellen te herkennen. Mogelijk krijgt u immunotherapie samen met een andere behandeling. Dit kan zijn chemotherapie, bestraling en/of een operatie.


Hoe werkt immunotherapie?
Ons afweersysteem herkent virussen, bacteriën en vreemde cellen en valt ze aan. Soms herkent het afweersysteem ook kankercellen als vreemde cellen en valt ze aan. Maar vaak herkent het afweersysteem de kankercellen niet. Immunotherapie helpt het afweersysteem deze kwaadaardige cellen te herkennen en aan te vallen. Hierdoor kan het aantal kankercellen verminderen.

Hoe krijgt u immunotherapie toegediend?
Van de arts hoort u hoe u de immunotherapie krijgt toegediend. Dit kan via:

  • infuus of
  • injectie


Bijwerkingen
U kunt last hebben van bijwerkingen van immunotherapie. Van welke bijwerkingen u last kunt krijgen, hangt af van: 

  • het soort behandeling
  • de duur van de behandeling
  • de combinatie met andere medicijnen

De bijwerkingen van immunotherapie zijn anders dan die van chemotherapie. Zo wordt u zelden of nooit kaal van immunotherapie. De mogelijke bijwerkingen kunnen per soort immunotherapie sterk verschillen. De specifieke bijwerkingen vindt u in de kuur specifieke informatie (sibopmaat.nl).

Welke bijwerkingen kunt u verwachten?
Vaak zorgt immunotherapie voor het versterken van afweerreacties. Soms kan dit leiden tot afweerreacties gericht tegen het eigen lichaam. Uw eigen afweersysteem wordt immers sterk gestimuleerd door de immunotherapie. U kunt hierdoor last krijgen van bijvoorbeeld:

  • een grieperig gevoel
  • diarree 
  • huidreacties

Het is niet te voorspellen hoe u op immunotherapie reageert. Sommige mensen hebben veel last van bijwerkingen, anderen merken er minder van. De ernst van de bijwerkingen zegt meestal niets over het resultaat van de behandeling. Als u veel last heeft van bijwerkingen, betekent dat niet automatisch dat de behandeling goed werkt. Omgekeerd geldt hetzelfde: als u weinig last heeft van bijwerkingen, dan wil dat niet zeggen dat de immunotherapie niet goed werkt.

Bespreek uw klachten
Het is belangrijk al uw klachten te bespreken met uw arts. Hij kan u mogelijk medicijnen voorschrijven die helpen tegen de klachten. Dit hoeft geen effect te hebben op de anti-kankerwerking van uw behandeling. Soms wordt de dosis van het medicijn tijdelijk verlaagd of aangepast. Soms wordt er een pauze in de behandeling ingelast.

Websites

Laatst bezochte pagina's

U bent hier: Immunotherapie